Снимка: The Star-Ledger

Трима българи от Ню Йорк бяха осъдени да лежат във федерален затвор заради участието си в схема за кражба на данни от банкови сметки на 358 жители на щата Ню Джърси, вследствие на което са присвоени $278 144.

26-годишният Лъчезар Лазаров от Куинс е осъден на 5 години затвор; 25-годишният Георги Никифоров, също от Куинс, ще лежи 5 години без 3 месеца, 28-годишният Виктор Кафалов от Бруклин - 32 месеца. Те бяха арестувани в края на м.г.

Прокурорът Пол Фишман обясни пред медиите, че тримата са използвали скиминг устроиства за да копират данните от 358 дебитни карти, чрез банкоматите на Valley National Bank в градовете Нътли и Белвил, Ню Джърси. След като открадната информация е качена на фалшифи карти, българите са източили над $278 000.

Осъдените си признали, че са инсталирали скиминг устройствата и камери през септември 2008 г. и после изтеглили парите в Ню Йорк.

След като излежат присъдите си, тримата ще бъдат пуснати под наблюдение - 5 години изпитателен срок за Лазаров и по 3 години за останалите двама. Те ще трябва да платят и глоба от $190 000. По информация на прокуратурата българите са нелегални, след като визите вече са им изтекли.