В този момент навън е -1 F градус (-17 C) и застудява. В северните щати зимата ни удари малко неподготвени и натрупа снежна покривка. Благодат за всички любители на дрифта и забавното шофиране, както и ад за хората без никакъв опит на снега, зимата изисква някой приготовления по автомобила ви. Най-важното от тях е зимните гуми. Нека уточня, че шофьорите, които си мислят, че all-season tires вършат работа и през зимата, то хубаво да прочетат следващите няколко реда.

Всесезонните гуми не работят през зимата! За целта се използват зимни гуми. Тарикатите, които не дават пари за такива неща, е добре да знаят, че една неголяма инвестиция в 4 броя зимни гуми може и ще спести от несигурността при каране, ремонти на брони, джанти, врати и калници, досада от разправия със застрахователите или проблеми при затъване през зимата. Плюс това при добра поддръжка зимните гуми траят по няколко години (средно около 3). В крайна сметка покупката на зимни гуми със сигурност ще ви се изплати.

Структурата на зимните гуми е доста различна от летните и всесезонните. Грайферът им е с каналчета, които са със зигзагообразна форма и ръбчета (при летните канали са прави). Наричат се още ,,ламели". Те служат за захапване в снега и помагат при тегленето на автомобила напред и настрани. Най-широко разпространеният мит за зимните гуми е, че те са само за каране при сняг и поледица. Всъщност те са много по-добри и на асфалт, отколкото летните и всесезонните. Характерното за тях е, че са  значително по-меки. Това се дължи на смесите, които се използват за направата им. Използват се силиконова гел и повече каучук, както и много други съставки. Въпросните примеси държат гумата мека при ниски температури и автомобилът запазва контакт с настилката. При същите температури лятната или всесезонната гума се втвърдява и се пързаля. Просто все едно карате с пластмасови гуми. Опитайте се да спрете на суха настилка при температура от 0 F (-18 C) от 60 мили до покой и ще видите каква е разликата между двата типа гума. Да не говорим пък за спиране на сняг. А сега си представете, че на улицата има малко дете, което се е подхлъзнало и лежи на земята... Шофьорът срещу него кара с всеезонни. Какво следва?

Всесезоните гуми не работят нито на много висока температура (като през лятото), нито на много ниски. Няма и не е измислен каучук, който да работи еднакво добре при плюс 100 градуса Фаренхайт и при минус 30 F. Дори най-евтините и лоши нови зимни гуми са по-добър вариант от старите всесезонни. Последните обикновено са като разделени на 2 - при поглед отгоре половината гума е със зимна шарка, а другата - с лятна. Също така имат знака M+S (mud and snow), но той е относителен и не важи с такава сила като при зимните.

Не чакайте обаче снегът да ви затрупа, за да си смените гумите. Още от есента ги купете и когато температурите трайно паднат под 45 F (+7 C), тогава ги сложете. А напролет с вдигането на температурите ги складирайте легнали  на сухо и тъмно място, завийте ги в найлон или просто им наметнете едно одеяло, за да не се разсъхнат. Не е сложно. Нито много скъпо. Шофьорите, грижещи се добре за колите, всъщност изпитват удоволствие от покупката на нови гуми, защото колата драстично подобрява управлението.

Един комплект зимни гуми за нормална кола с размер от 205/65 "15 до 225/55 "16 струват около $500 с монтажа и баланса. Поръчайте си ги по интернет и има голяма вероятност да се сдобиете с възможно най-скоро произведени гуми. Ако нямате проблем с бюджета, си вземете и още един комплект джанти. Обикновени, стоманени. Така ще запазите хубавите си лети джанти от корозия, причинена от солта и химикалите по пътищата. Освен това летите алуминиеви джанти се изкривяват много по-лесно при ниските температури, тъй като температурните амплитуди, които те претърпяват, са огромни през дългите години служба. А ако по случайност сте жена и се чудите какъв подарък да направите на любимия си, ето ви отговора. Търсете Bridgestone Blizzak, Yokohama iceGuard, или ако искате най-доброто - Michelin Pilot Alpin. Избягвайте Firestone. Те не траят много дълго.

Drive Safely, и по-бързо, ако може.

Съвети за подготовка за зимата

За зимата и като превенция на неприятни ситуации е добре да сме подготвени с набор от някои нещица по колата. Започваме със зареждане на чистачна течност с ниска температура на замръзване. Галонът струва около $3-4 и е достатъчен за 2 седмици. Неизбежно е да имате течност, тъй като при мокро време, карайки зад друг автомобил (в Чикаго се кара само зад камиони), предното стъкло става в кал за нула време. Повечето автомобили имат казанче, побиращо точно 1 галон. Не забравяйте да го налеете в правилния отвор, а не при маслото или антифриза.

Продължаваме със смяна на старите протъркани чистачки. Ако чувате ужасния шум на чистачките по стъклото, значи е време да ги смените. Влезте в най-близкия магазин за авточасти (AutoZone, Advanced Autoparts) и кажете модела на колата си. Цената може да е между $10 и 35. Дори в ,,Walmart" има чистачки на ,,Bosch" (моите са произведени в братска Румъния). Просто проверете размера в инчове на самата чистачка и търсете същата дължина и капса за захващане. Обърнете внимание, че пътническата и шофьорската в повечето случаи са с различна дължина.

Не забравяме и да намажем уплътненията на вратите със специална вакса. В магазините попитайте за вакса за гумени уплътнения. След като измиете  и изсушите колата, намажете уплътнения на вратите с ваксата. Когато всичко замръзне и не можете да си отворите вратата, едва тогава ще разберете защо се прави така.

Важно е да помислим и за щит на предното стъкло - в почти всяка бензиностанция се продават RainX пакети с шишенце течност. Това представлява спиртообразен флуид, който се намазва на стъклата (по възможност на всички) и когато вали дъжд или сняг, нищо не се задържа по тях. Напротив - от въздушната струя капките буквално ,,бягат" от стъклото. Струва между $3 и 7.

Непременно сменете антифриза - ако по случайност имате вода в радиатора, незабавно сменете с антифриз. Купете от най-скъпия, на който пише ,,Dont add water".

И накрая, но не на последно място, сменете маслото - съобразете се с надписа някъде около двигателя какво масло е препоръчал производителят да се използва. Важен е вискозитетът, тъй като при много студените стартове на двигателя се губи смазващият ефект и буталата надраскват цилиндрите, а двигателят се износва. Ако имате обикновен и не много мощен автомобил, обикновен Mobil или Castrol ще свърши работа за 3-4 хил. мили.  А ако колата ви е над 250-300 конски сили, използвайте Full Synthetic (не просто Synthetic). Струва около 40 долара/галон.