Реджеп Ердоган

През миналата седмица по време на предизборен митинг в Кешан турският премиер ислямист Реджеп Ердоган, който от няколко години се опитва да превърне Турция от светска държава в религиозна диктатура, вкара части от България в бъдеща Велика Турция. Точните му думи са:  ,,Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион." Докато гръцкото външно министерство реагира остро, българският министър Кристиан Вигенин се задоволи само да припомни за кой ли път, че Турция е приятел на България. Парламентарно представените партии се направиха, че такова изказване не е имало.

Два часа, два часа и нещо. Толкова ще е нужно на турските въоръжени сили да окупират Родопите и Тракия плюс град Пловдив. 629 хиляди души е само редовната турската армия, в сухопътната армия има две бригади части със специално предназначение, отделни отряди със специално предназначение, както и отделна спецбригада, подчинена директно на Генералния щаб. Освен това Турция има и отделна бригада командоси морска пехота, както и два отряда подводни бойци, така наречените Команди за защита и Команди за нападение. Това са хора, воювали в Кипър, Кюрдистан, Северен Ирак, Босна. Демек това е армия с боен опит, с отлична подготовка и висок боен дух.

А при нас положението е ,,огледален свят", ама наопаки. През годините на прехода армията ни бе сведена до пионерска дружинка, тя не е в състояние да изпълни каквато и да е що-годе стратегическа или тактическа операция. Нашата армия е значително по-малка от една сухопътна дивизия от времето на Фердинанд, а тогава Царство България е имало 12 пехотни дивизии и 2 кавалерийски. За състоянието на военновъздушните сили или така наречения ни Военноморски флот не ми се говори. При сегашното съотношение на силите и технологиите Турция ще ги унищожи за по малко от половин час.

И последно - докато нашите малоумници си нарязаха ракети, при това без да вземат и един лев като компенсация, Турция има на въоръжение дори и квазибалистични ракети, казват се ,,Йелдъръм 1" и ,,Йелдъръм 2". Така че г-н Ердоган може да говори каквото си иска, той ръководи велика държава, а великите държави могат да си позволят велики амбиции. При нас амбициите стигат дотам да пуснем Волен Сидеров гол на плажа във Варадеро, поповете да преброят гейовете в редиците си, а Бойко Борисов или Мая Манолова да си покажат новите патерици.

Политическите партии реагираха в стил ,,мамо, бате Ердоган ми взе играчките" и всъщност единственият, който реагира остро и подобаващо, беше Лютви Местан. Той каза: ,,Българските граници са свещени и неприкосновени." Щеше да е хубаво и главнокомандващият президент да каже такива думи, но пустият му Ердоган не каза нищо за фотоволтаиците. Виж, следващия път, ако каже примерно: ,,Ще влезем в Тракия и ще ви натрошим фотоволтаиците", президентът ни ще се разлюти.

За реакцията на Реформаторския блок, който от цялата ситуация успя да формулира, че ,,г-н Ердоган е добър приятел на България", няма какво да се каже. То бива да се наведеш, ама чак пък толкоз. Ако това е десницата на България - пази, Боже! И като се наведохте, не помислихте ли, че пред очите ви е земята, скътала костите на 200,000 българи, загинали за родината си. Трябва да ви кажа, че при подобно проосманско поведение  хиляди български офицери от царския корпус, които все пак повечето са били с десни убеждения, са се обърнали в незнайните си гробове. За ваше реформаторско щастие българи като Ванче Михайлов или Тодор Александров вече няма, защото иначе житейските ви съдби щяха да получат големи обрати в развитието си.

И ако бяхме нация, народ, а не мърша, с политически елит, който да не жали само за изгубеното левче субсидия, всички партии трябваше да направите общонационален митинг срещу думите на Ердоган, където Станишев, Бойко, Местан, Сидеров и Бареков трябваше да са ръка за ръка.

А лозунгът да е един - България над всичко.

Росен Петров