Случвало ли ви се е да се чувствате отпаднали без видима причина? Да не може да се съсредоточите, да сте на ръба на издръжливостта си? Отговорът сигурно е положителен. А давате ли си сметка какви са косвените причини за това състояние и как бихте могли да ги избегнете? Недоизлекувана простуда. Тя е една от най-честите причини за умората. По време на боледуване имунната система работи в режим без прекъсване. Затова в никакъв случай не трябва да се пресилваме и престараваме. Това срива здравето ни. Изходът е да лягаме по-рано. През почивните дни никакво чистене или търчене по магазините. Поглезете се в леглото, изгледайте хубав филм. Ако не ви разрешават да отсъствате от работа, напомнете на началниците, че сте източник на зараза и за тях самите. Ако ви е предписан режим на легло, след приключването му започнете с леки физически упражнения.

Утро без закуска
Още от сутринта изнемогвате от глад. Закуска? Няма време. Шоколадче, бисквитки между срещите са храната за цял ден. Научно е доказано, че когато човек е гладен, му се иска сладичко. Ето оттук започват и проблемите. Шоколадът е "празни" калории и никаква енергия. А особено сутрин тя ни е така необходима. Въпреки логиката през нощта човек губи сили и ако не ги възстанови сутрин, към обяд започва да се забавя обмяната на веществата, апетитът пропада до вечерта. Тогава идва една обилна вечеря. Да кажем, че всичко това е вредно, означава нищо да не кажем. Колко пъти е повтаряно, че хората, които пропускат едно от основните три хранения, не получават необходимите хранителни вещества. Затова си вземете в офиса плодове, сирене, кисело мляко и пълнозърнест хляб. Или ставайте час по-рано, за да закусите пълноценно. Утрото е най-неудачното време да обявим гладна стачка. Хапчетата също водят до умора. Мнозина смятат таблетките против главоболие за абсолютно безвредни. Само че именно лекарствата понякога са причина за умората. Специалистите твърдят, че много широк кръг медикаменти могат да предизвикат сънливост и умора. Главни врагове на бодростта са антидепресантите, болкоуспокояващите и сънотворните препарати. Даже и най-малки количества от тях в комбинация с алкохол могат да ви превърнат в Спящата красавица. Затова си спомнете какви лекарства сте пили напоследък. Ако ви се струва, че между таблетките и вашата хронична умора има връзка, консултирайте се с лекар. Той може да подбере необходимите ви лекарства, но с минимални странични ефекти.
Депресия
Това може да се случи на всеки. Истинската неизмислена депресия, от която е невъзможно да се отървете просто така. Безсъние, загуба на апетит и стомашно разстройство са верните й спътници. Мировата скръб е съпроводена с чувство на тревожност и нервно напрежение. Прекомерно изпотяване или лош дъх също могат да са признаци на стресово състояние. Активност дори не ви се присънва. Разбира се, не е лошо да се обърнете към лекар. Особено ако симптомите се повтарят с някаква периодичност или се задържат в разстояние на две седмици. Напълно възможно е да се нуждаете от квалифициран психолог. Отнесете се с това като към приключение. Ходенето при психоаналитик напоследък е модерно. Недостатъчните физически натоварвания също могат да доведат до умора. Да, те не носят удоволствие. Особено в началото. И освен това упражненията отнемат маса време. Обаче тъкмо те са изход. Организмът се насища с кислород, вие се избавяте от стреса и започвате да се концентрирате все по-добре. Освен това неотдавнашни изследвания показват, че спортните натури спят по-добре и по-дълбоко. А това също така спасява от умората. Не се опитвайте да станете шампиони. Започнете с 20-минутна разходка преди лягане. Не ползвайте асансьора, изкачвайте се пеша по стълбите. Заемете се с танци или източни изкуства. Те укрепват не само тялото, но и духа.