Ради Хаджирадев

Да се храним според моментната ни преценка или настроение не е много добра идея, особено когато ни липсва опит. Много околни фактори влияят върху калорийната ни консумация, без дори да го знаем. Хората около нас, начинът на сервиране, обстановката, ароматите, етикетите и много други дребни неща ни оказват влияние.

Повечето хора консумират прекалено малко протеин. Увеличаването на дневната консумация помага за регулиране на апетита и запазване на мускулната маса, предизвиква ситост и в дългосрочен план - предотвратява допълнителното затлъстяване. Приемът на зеленчуци, плодове и фибри в общия случай също е занижен, което влияе на хормоните като грелин и лептин, а това стимулира чувството за глад.

Хората приемат по-малко плодове и зеленчуци, отколкото се препоръчва. Например в САЩ това са над 90% от населението. Разбира се, това пък води не само до нездравословни състояния, но и понижава чувството на ситост, което се предизвиква от високото съдържание на вода и фибри в зеленчуците и плодовете. Увеличаването на приема им намалява риска от надебеляване в бъдеще.

Според анализ на 31 изследвания децата дават като причини за избягването на плодовете следните неща: отнема време; не са сигурни, че ще им хареса; не ги засищат; достъп до друга нездравословна храна и други. Споменават се и социалните общувания с околните. Например, ако в обедната почивка някой е гладен и отиде да си вземе суперкалоричен мазен дюнер, е много добре, но ако някой си е донесъл две ябълки, започват въпросите от типа на: ,,Защо са ти тези ябълки? Да не си на диета?" ,,Не, просто мисля за здравето си" - би бил подходящ отговор.

Заобиколени сме от енергийно плътни храни и напитки. И то евтини. Това е едно от преимуществата на времето, в което живеем, и географското ни положение. Същото обаче има и своите негативи. Когато сме заобиколени от изобилие от храни, съществува тенденция да преяждаме повече и по-често. Друг анализ показва, че колкото по-голям избор от храни имаме, толкова повече се повишава и калорийната ни консумация. Различни изследвания показват, че наличието на разнообразие при избора на храна води до повече телесни мазнини и по-голямо тегло. Практически пример тук са големите софри или менютата и обстановката в ресторантите. Това дава идеи, че регулирането на разнообразието на храните в определена хранителна група може да е полезен инструмент за регулиране на теглото. Например с намаляване на възможността да се избира измежду различни видове мазни храни и с увеличаването на възможността за избор от нискомаслени продукти се намалява общата консумация на мазнини.

Когато намалим скоростта, с която ядем, в повечето случаи се намалява и общо консумираната калорийност. Тук е интересно едно изследване сред 30 жени. Тези, хранещи се бързо, са изконсумирали средно около 645 ккал. Същите са приели 580 ккал, когато са принудени да се хранят по-бавно. Интересно е и това, че консумацията им на вода почти се е удвоила и накрая са били по-сити и по-удовлетворени от храненето.

Да разгледаме приема водата. Дали тя е главен виновник за положителните ефекти? Може би. Затова пийте по-големи количества вода с храненията. Ще ви държи по-сити, може да намали калорийната консумация и ще ви предпази от краткотрайно дехидратиране. А и е чудесна алтернатива на подсладените със захар газирани напитки и натурални сокове.

Преценявайте дали сте сити по себе си, а не по другите около вас. Анкета сред различни групи показва, че хората, които съобразяват храненето си с тези около тях, консумират повече и често са със затлъстяване. Тези, които се ръководят по собственото си чувство, са с нормално тегло.

При едно от изследванията хората от първата група казват, че спират храненето, когато започват да се чувстват сити или когато искат да си оставят място за десерт. Втората - когато изядат количеството, което повечето външни хора мислят, че е нормално, когато им свърши напитката или когато приключи телевизионното предаване, което гледат.

Това, че другите изяждат повече и са решили, че чинията им трябва да остане напълно празна след приключване на храненето, е техен проблем. Не си създавайте собствен.

Влияем се не само от другите около нас - как и колко ядат, но и колко са на брой. Влияят ни броят на хората, които ни заобикалят, докато се храним. Колкото по-голяма е групата, толкова повече калории консумираме. Дори няма значение дали сме в заведение от среден клас или в много скъп ресторант. Единствено във веригите за бързо хранене ефектът е незначителен.

Знаете ли, че основно правило в ресторантския бизнес е сервитьорите да са пъргави. И защо? Защото много изследвания показват, че клиентите консумират повече, когато не знаят колко са изяли като цяло. Иначе казано, ако веднага ни се отсервира, сякаш ,,забравяме" количествата и накрая изяждаме повече, отколкото си мислим.

Дръжте сметка наум колко сте изконсумирали, откакто сте седнали на масата. Имайте предвид колко храна е имало в чинията ви, когато са я сервирали. Колкото и странно да звучи, формата и големината на чинията също дават ефект върху апетита. По-големите чинии, големите опаковки и купи увеличават храната, която човек си сервира. Така индиректно се повишава консумацията с 15 до 45%.

Друг странен фактор е колко храни са смесени пред очите ви, как са подредени и в каква геометрична форма са. Натрупването на нещо едно върху друго също увеличава крайната консумация. Примерно една купчинка от картофи затруднява преценяването на общото им количество. Виждаме отгоре колко място заемат в чинията, но не обръщаме внимание, че отдолу продължават още слоеве. Такива фактори влияят, от една страна, на преценката за нормална големина на порцията, а от друга - намаляват способността да преценим общата консумация.

Очакванията повлияват нашите преживявания. Вкусът и приятният аромат, който усещаме от ястието, са тясно свързани с нашите очаквания за него. Това целят и всички професионалисти в рекламния бизнес. Това е тяхната задача, която, извършена добре, води до по-висока консумация на храни от наша страна. Затова бъдете бдителни, ако искате да не плюскате много и да се освините.