Март е месецът за повишаване на осведомеността за рака на дебелото черво, а лекарите и здравните работници алармират за тревожна тенденция. А именно: Все повече млади американци биват диагностицирани с това заболяване. Още по-тревожно е, че много от случаите са в напреднал стадий, което буди недоумение у лекарите.

Ракът на дебелото черво, официално известен като колоректален рак (КРР), обикновено започва, когато възникне мутация, водеща до анормален растеж на клетките. Това може да доведе до образуване на полипи на дебелото черво. Клиниката Майо ги определя като малки струпвания на клетки, които се образуват върху лигавицата на дебелото черво. В ранните етапи тези полипи могат да бъдат доброкачествени, но с течение на времето могат да станат ракови. Известно е, че този вид рак засяга предимно по-възрастните хора, но все по-често се наблюдава и при по-млади хора по света.

Тревожното нарастване на броя на диагностицираните случаи на рак на дебелото черво сред младите хора е подчертано в неотдавнашен доклад на Американското дружество за борба с рака. Според изследването при американците на възраст под 55 години процентът на заболелите се е увеличил почти двойно - от 11 % през 1995 г. до 20 % през 2019 г. Според някои проучвания до 2040 г. заболяването може да се превърне във водеща причина за смърт от рак в САЩ при хората на възраст 20-49 години.

Yahoo News разговаря с д-р Мариос Гианнакис, медицински онколог и клиничен изследовател в Центъра за колоректален рак при млади хора, който е част от Института за ракови заболявания "Дана-Фарбър" в Бостън. Центърът осигурява грижи за пациенти с ранен рак на дебелото черво и провежда мултидисциплинарни изследвания за по-добро разбиране на болестта, както и за разработване на начини за нейното предотвратяване, откриване и лечение.

Защо ракът на дебелото черво при младите хора се увеличава?

"Епидемията от колоректален рак при млади хора е сравнително нова и все още до голяма степен необяснена", казва Джанакис пред Yahoo News.

Той обяснява, че ранният рак на дебелото черво има някои уникални характеристики. Той има тенденция да бъде по-агресивен и често се проявява в лявата част на дебелото черво, а не в дясната. Някои пациенти с този вид рак изпитват болки в корема или ректално кървене. Той обаче отбеляза, че много пациенти може да не проявят никакви симптоми.

Защо случаите на рак на дебелото черво сред хората под 50 години се увеличават, е озадачаващ въпрос, който остава без отговор и който, според Джанакис, подчертава необходимостта от продължаващи изследвания. Но има някои предположения за причините.

Експертите смятат, че рисковите фактори, свързани с начина на живот, могат да допринесат за увеличаването на броя на случаите на ранно възникнал рак на дебелото черво. По-младите американци са с по-високи нива на затлъстяване и водят по-заседнал начин на живот. Според експертите те също така консумират по-големи количества преработени и сладки храни. Известно е, че всички тези фактори увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво.

По данни на Американското дружество за борба с рака 55% от всички случаи на рак на дебелото черво са свързани с фактори, свързани с начина на живот. Въпреки това организацията отбелязва, че най-силният рисков фактор за развитие на заболяването е наличието на фамилна анамнеза за него.

Излагането на въздействието на околната среда също се свързва с появата на рак на дебелото черво в млада възраст, казва Джанакис.

"Възможно е да има и други неща, които не разбираме напълно, свързани с молекулярните типове рак, самите ракови заболявания, но също така и с микросредата на рака", казва той.

Според Института за ракови заболявания "Дана-Фарбър" последните проучвания са установили, че бактериите могат да играят роля в начина, по който се развиват, а също и в начина, по който реагират на лечението.

Къде в САЩ се диагностицират повече млади хора с рак на дебелото черво?

Неотдавнашно проучване на Кливландската клиника дава известна представа за това къде в САЩ случаите на рак на дебелото черво и смъртните случаи при млади хора са по-чести.

"Сред най-младите пациенти открихме забележителни горещи точки в Средния Запад, а също и в района на Големите езера", казва в изявление Блейк Бухалтер, изследовател от Кливландската клиника и водещ автор на проучването. Освен че открива тези горещи точки, екипът от изследователи локализира три места, където ракът на дебелото черво при млади пациенти се среща по-рядко: Югозападния регион, Калифорнийския и планинския Западен регион.

Изследователите казват, че не е ясно защо ракът на дебелото черво сред младите хора е по-разпространен в определени райони на страната, но планират да продължат изследването, за да намерят някои отговори.

Въз основа на нови данни на Американското дружество за борба с рака три групи от населението на САЩ - американските индианци, коренните жители на Аляска и чернокожите американци - са непропорционално засегнати от болестта, като при тях процентът на диагностицираните и на смъртните случаи е най-висок от всички групи в страната.

Как хората могат да намалят риска от рак на дебелото черво?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията най-ефективният начин за намаляване на риска от рак на дебелото черво е редовното провеждане на профилактични прегледи. През 2021 г. възрастта, на която човек със среден риск трябва да се подложи на скрининг, беше намалена от 50 на 45 години. Въпреки това някои лица, като например тези с фамилна анамнеза за рак на дебелото черво и чернокожите американци, трябва да обмислят възможността да го направят по-рано. Американският колеж на лекарите препоръчва чернокожите мъже и жени да преминат първия си скрининг на 40-годишна възраст.

Златният стандарт за скрининг на рак на дебелото черво, казва Джанакис, е колоноскопията. Тестът може да визуализира къде в дебелото черво се намират полипи, а лекарите могат да отстранят повечето от тях и някои видове рак по време на процедурата.

Освен колоноскопия в САЩ се предлагат и други видове скринингови тестове. Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да се консултирате с лекар, за да определите кой от тях е най-подходящ за вас.

Агенцията препоръчва да се храните здравословно "с ниско съдържание на животински мазнини и високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни". Увеличаването на физическата активност, поддържането на здравословно тегло, както и намаляването на консумацията на алкохол и тютюнопушенето също могат да намалят риска от развитие на този вид рак.

И накрая, Джанакис заяви, че младите хора не трябва да пренебрегват симптомите, свързани с това заболяване. Те могат да включват промени в чревните навици, кръв в изпражненията, болки в корема и загуба на тегло.

"Важно е да се вслушваме в тялото си, когато се появят симптоми, които подсказват за рак, дори и в по-млада възраст”, смята той.