Въпреки че общата употреба на незаконни наркотици в Австралия е намаляла с около 10 % през годината, в Сидни наркотиците все още са на почит.

Според последните данни от Националната програма за мониторинг на наркотиците в Сидни през април 2022 г. е регистрирана най-голямата употреба на кокаин от всички австралийски столици.

Изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на Австралийската комисия за криминално разузнаване (AACIC) Мат Рипън заяви, че употребата на наркотици в цялата страна е "обезпокоително количество", пише LADBible.

"Констатациите показват, че метаамфетаминът продължава да бъде най-употребяваният незаконен стимулант.

"Наблюдаваме и рекордно ниска национална консумация на кокаин".

Той добави, че ниското потребление на бял прах се дължи на полицейските конфискации, които са ограничили предлагането, тъй като нищо не показва, че търсенето се е забавило.

Грег Денъм, бивш старши сержант от полицията на щата Виктория, заяви пред адвокатите по наказателни дела в Сидни, че конфискациите имат минимално въздействие върху дългосрочната наличност на наркотици.

"Най-много 10 до 15 процента от наркотиците се изземват от правоприлагащите органи. А когато има недостиг, предизвикан от залавяне на наркотици, той обикновено има само краткосрочен ефект", каза той.

Миналата година данните на Бюрото за статистика и изследване на престъпността на Нов Южен Уелс (BCSR) показаха, че арестите, свързани с кокаин, са били рекордно високи.

Изследването установява, че през декември 2021 г. се наблюдава рязък скок, като в целия щат са извършени 275 ареста за употреба на кокаин. Една трета от тези арести са извършени в центъра на Сидни.

Главният изпълнителен директор на AACIC Майкъл Фелан заяви, че това увеличение най-вероятно се дължи на процъфтяващото предлагане на наркотици след прекъсването на COVID-19, според "Дейли мейл".

"Организираните престъпни групи удвоиха усилията си за снабдяване на големите пазари на незаконни наркотици, след като ограниченията на COVID- 19 отпаднаха, генерирайки значителни незаконни приходи”.