Здравейте, скъпи приятели и читатели! От днес започвам серия от статии, които ще имат за цел да ви запознаят с финансовите правила и терминология, която всеки от нас може да намери за полезна, когато става въпрос за финансовата система в Америка. Ще се постарая винаги да избирам концепти и термини, които да са практически приложими в нашия живот, а не да ви давам информация, която само да ни пълни главите с нови неща, които реално са неизползваеми в живота ни. Днешната тема, която искам да засегна, е едно от най-важните финансови закони, които трябва да знаем – “Правилото на 72”. “Правилото на 72” е най-важният закон, който банките използват, когато калкулират лихвите по заемите, които отдават на потребителите си и в същото време е нещото, за което никога не говорят пред техните клиенти. Банковите системи нямат интерес техните клиенти да знаят и да помнят това правило, защото това би

отворило очите
на много от хората и те не биха държали по-голямата част от парите си в банките при ниските лихви, които спестовните акаунти гарантират. Как точно работи „Правилото на 72“? Както вече споменах, това важно финансово правило се използва от всички банкери при отдаването на заеми или при инвестирането на пари с цел печалба – било то в стоковата борса или при даването на заем на клиент на банката. Формулата е следната – вземаме 72 (който е константата, постоянна величина във формулата) и я разделяме на лихвата, която ще получим на парите, които сме инвестирали в дадена инвестиция, това ще ни даде времето (в години), което ще отнеме да удвоим инвестираната сума. Нека погледнем таблицата, която обяснява това правило на парите, за да добием реална представа как работи в действителност. Ако приемем, че вземаме 1.5% лихва на $10,000 инвестирани от нас, то ще ни отнеме 48 години да удвоим парите си в тази сметка. Как пресметнахме това? Много е простичко, както казахме преди малко, вземаме 72 и го делим на 1.5 (процента, който получаваме на дадената инвестиция), така ще намерим номера 48, който представя годините, които ще изминат, докато начално инвестираните $10,000 се удвоят на $20,000, без да влагаме допълнителни пари към тях, а удвояването идва само като резултат от лихвата. По същата формула можем да калкулираме и останалите примери – при 3% лихва парите ни се удвояват след 24 години.
при 6% лихва – след 12 години
при 12% лихва – всеки 6 години. Знаейки вече тази формула, ние можем да преценим какво да очакваме от различни инвестиционни възможности. Нека не забравяме обаче, че всяка инвестиция крие своите рискове и невинаги ще върви само нагоре, а понякога ще има и спадове. Обикновено колкото по-голям е очакваният процент на възвръщаемост, толкова по-дълбока е амплитудата при инвестицията, която представя нейните спадове и покачвания и следователно риска от загуба в даден етап. Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея. Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис. И не забравяйте да се усмихвате! :)