Попитайте всеки направил няколко стотици хиляди километри във въздуха какво носят по време на полет и всички те ще ви дадат един и същ отговор - повече и повече дрехи.

Това е така, защото има доста голям шанс да е доста студено, когато сте в самолет.

Причината за по-ниските температури на борда е, че те са необходими, за да се поддържат жизнените показатели на пасажерите.

В кабината на самолетите е установено, че кислородът е с намалено съдържание спрямо нивата на земната повърхност, което може да предизвика т.нар недохранвана на жизнановажни органи с кислород(хипоксия). Това според проучване на организацията ASTM International води до увеличен риск от загуба на съзнание на борда, пише The Insider

Всичко това комбинирано с висока температура във фюзелажа и повишено налагане води до допълнително влошаване на жизнените показатели на по-чувствителните пътници.

Тъй като телесната температура на всеки са различна, авиокомпаниите предпочитат да държат тази на борда по-ниска и да причинят дискомфорт на мнозина, но да не и да допуснат някой да припадне.

Ако обаче летите с нов самолет, имате късмет.

Според пенсионирания пилот на Delta Пол Ешенфелдер в по-новите самолети регулирането на температурата е по-прецизно, заради модерни термостати(уреди следящи за това).

Във всеки случай, когато пътувате, най-добре е да приготвите поне по още един слой дрехи. По този начин няма да се налага да разчитате на неудобните одеяла на авиокомпаниите.