Алекс Алексиев

В момент, когато партийните листи в България за предстоящите евроизбори гъмжат от приятели на Русия или обикновени руски агенти, има един кандидат, за който е сигурно, че няма да работи в полза на новата Евразийска империя. Името му е Алекс Алексиев и той е добре познат на всички българи в Америка. Роден в семейството на бележития български  писател, художник и карикатурист Райко Алексиев, той е и праправнук на възрожденката Евгения Кисимова, която организира първата „Женска община" и десетилетия наред работи неуморно за образованието на българската жена в Търново и в цяла България. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Райко Алексиев е арестуван, жестоко изтезаван и убит в затвора. Цялото му имущество и банкови сметки са конфискувани и майката на Алекс - Весела Алексиева, остава на улицата с три невръстни деца. Следват години на нищета и политически тормоз. В началото на май 1966 година успява да избяга от България и през 1969 пристига в Америка. Тук следва политически науки  в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. След което дълги години е анализатор  в отдела за национална сигурност на корпорация ,,Ранд" - един от най-мразените от комунистите мозъчни тръстове. Алексиев става един от известните американски съветолози и покрай научната работа развива широка публицистична дейност в американските и международните медии. Явява се в качеството си на експерт в прослушвания в Конгреса, изнася и лекции под егидата на Американската информационна агенция. От самото начало се включва в работата на Българския свободен център - организацията, която защитава българската национална кауза и култура в чужбина. В края на 80-те години на миналия век Алекс Алексиев оглавява българската хсекция на радио ,,Свободна Европа" в периода, когато то заедно с Би Би Си са единствените медии, по които могат да се чуят гласовете на българските дисиденти. След колапса на комунизма г-н Алексиев търси ново поприще и за кратко става един от най-търсените анализатори на ислямския фундаментализъм като председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София.

Сега обаче г-н Алексиев е решил да се включи в предстоящата кампания за евровота като независим кандидат. Най-новата история на България е характерна с безславното представяне на почти всички независими претенденти в различните избори, колкото и известни имена да са били. Дали Алекс Алексиев ще промени тази традиция и защо се кандидатира точно в този момент?

,,За първи път от Втората световна война границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Откровената агресия на Русия в Украйна беше осъдена от целия свят. Изключение прави България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на БСП и ,,Атака" показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и ,,Атака" са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната през годините на прехода. ГЕРБ продължава да защитава ,,Южен поток", който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи - те също защитават интересите на Москва, аргументира кандидатирането си г-н Алексиев. - Аз не съм политик и нямам никакво намерение да ставам политик, но имам едно добро качество и то е, че за разлика от повечето български политици, не мога да говоря дълго и убедително, без да казвам нищо. Пък и наистина ме боли, че България е на това дередже!"

Неговата платформа предвижда пълно освобождаване на страната от руската зависимост. ,,Без освобождаване от руския енергетичен монопол България едва ли би могла да развие икономическия си потенциал. Събитията в Украйна също показаха, че ЕС не може да се счита за истински съюз, ако остави източните си членове да бъдат шантажирани и изнудвани от Москва, както досега. Българите също трябва да разберат че всички тези партии и сили, който директно или индиректно поддържат руски политически проекти - като ,,Южен поток", работят за Русия и против интересите на България и Европа", казва той. За разлика от мнозина други политици, които се опитват да говорят така, че да ги харесват в Брюксел, Алекс Алексиев смята, че легалните и нелегалните имигранти, които в момента заливат България, са проблем. ,,В огромното си болшинство необразовани мюсюлмани без никакви квалификации, те в никакъв случай не решават острия недостиг на квалифицирана работна ръка, а го правят още по-остър. Необходимо е цялостно преосмисляне и реформиране на имиграционните закони", смята той. Според него едно от последствията на неограничената имиграция през последните десетилетия е масовото проникване на радикални исламистки и терористични движения, които напълно отричат европейската цивилизация и закони: ,,Мащабът на това опасно развитие беше нагледно доказано от наплива на хиляди джихадисти от цяла Европа в Сирия, както и от присъствието на стотици шериатски съдилища на Стария континент. Без преувеличение може да се каже, че радикалният ислямизъм понастоящем доминира огромните мюсюлмански общини в Западна Европа и се разпространява бързо и в източната й част. Ако не се вземат крути мерки за неговото неутрализиране, Европа стои пред нова вълна от тероризъм и дестабилизация."