Съединените щати наложиха санкции на трима руснаци, обвинени в сериозни нарушения на човешките права срещу руския опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, който миналата година беше задържан заради свое изказване против войната в Украйна, съобшава "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ посочва, че санкциите са насочени към Елена Анатолиевна Ленская, Андрей Андреевич Задачин и Данила Юриевич Михеев за злоупотреби съгласно Глобалния закон "Магнитски".

Кара-Мурза, който има както британско, така и руско гражданство, беше близък помощник на опозиционния лидер Борис Немцов, застрелян в центъра на Москва през 2015 г.

През 2015 г. и 2017 г., Кара-Мурза внезапно се разболя вследствие на - по негови думи – отравяне на рруски слиужби за сигурност,

 като и в двата случая изпадна в кома, преди в крайна сметка да се възстанови. Москва отрече да е замесена.

Кара-Мурза беше задържан от руските власти през април и обявен за "чуждестранен агент". 

В момента той е в ареста по подозрение в разпространение на невярна информация за руските въоръжени сили съгласно новото законодателство, прието осем дни след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Кара-Мурза настоява САЩ, Канада, Европейският съюз и Великобритания да използват санкции в стил "Магнитски" спрямо нарушителите на човешките права и корумпираните фигури в Русия, отбелязва Министерството на финансите на САЩ.