Историята на серийния убиец Михаил Лещарски, известен още като Пещерния човек, покрай пребиваването си в пещерите във Врачанския балкан, където укривайки се от полицията, за да оцелява, се е прехранвал дори с прилепи, е една от най-смразяващите кръвта в България. Той е осъден на доживотен затвор, а зад решетките прави още шокиращи признания за тежки престъпления, които е извършил.

Въпреки съмненията, че Лещарски, който е насилвал собствената си майка и е прекарал десетилетия зад решетките за различни престъпления, е извършил куп други грабежи и убийства, той бе осъден на доживотен затвор само за едно от тях. 

Става дума за жестокото ритуално убийство на 59-годишната Елена Томова, която през 2009 година, след като подслонила чудовището е открита във вилата й в софийското село Владо Тричков с 

отрязана дясна гърда и издълбан кръст между очите

Първото му убийство обаче е от далечната 1999 г. Тогава Лещарски пребил до смърт жена, след като се напил. 

„Не помня, може и да съм я изнасилил“, призна Пещерния човек, който твърди, че действията му са провокирани от сбърканата система в България, на която станал жертва още като дете. И не скри, че когато пребие човек, „просто му олеква“. 

Олекнало му и през август 2009 година. След прекарани 26 г. в затвора, част от които за изнасилването на собствената си майка, Лещарски се промъква в дома на 59-годишната Елена Томова в софийското село Владо Тричков. 

Няколко дни спи вътре и се прехранва с консерви. През уикенда Елена отива във вилата си и забелязва, че един от прозорците е счупен. Веднага се обажда на дъщеря си и й 

казала, че някой е разбил вилата

Когато влязла, заварила Лещарски. Той я помолил за храна. Добрата жена веднага му направила нещо за хапване и двамата седнали и си сипали по един джин, след което Лещарски си тръгнал.

По-късно Елена отива да бере дренки. Среща съседката си и я пита дали може да спи у тях, но тя й отказва – има гости. Елена се прибира, но не след дълго пред вратата отново цъфва неканеният гост. Тя го приютява пак, но този път прави грешка, пише „България Днес“.

Набожната Елена започва да говори на Лещарски за Господ. Опитва се да го превъзпита, което събужда агресията на психопата. Елена усеща, че нещата не вървят на добре, и се обажда отново на дъщеря си. 

„Тук има един мъж. Баща ти всеки момент ще дойде“, казала на щерка си пред Лещарски, за да го стресне, а и за да

подскаже на дъщеря си, че е в опасност

Момичето усетило, че става нещо, но се притеснило чак на другия ден, когато телефонът на майка й не отговарял.

Малко след като Елена се чува с дъщеря си, килърът опитва да я изнасили. Заради проблемите си с нежния пол, не успява да получи ерекция. Това го ядосва още повече. „Като толкова ми говориш за твоя Господ, да видим дали ще ти помогне“, казва Лещарски, преди да удуши Елена. След като я убива, взема нож и отрязва лявата й гърда, което според психолозите символизира гнева към майка му. После издълбава кръст на челото й, взема джина и изчезва от вилата.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Крие се по пещери във Врачанския балкан

След няколко дни зетят на Елена я открива мъртва, а от Лещарски вече няма и следа. Садистичният убиец се скита и търси подслон и храна. Заживява в пещера, а за да не умре, започва да се храни с прилепи. В тъмната и влажна пещера Лещарски прекарва много време. След това заживява в къщата на свой съкилийник в с. Долна Кремена, на тавана. Преди да намери подслон при авера си от затвора, Лещарски спи по плевни.

Когато живее с пандизчията и жена му, опасният убиец прави дупка в пода, за да гледа мъжа и жената и да ги слуша какво си говорят. Забранява им да казват, че той е там, дори ги заплашва с убийство. Не използва входа на къщата, а се катери по улуците. Веднъж превъртял и пребил домакина със стол и нападнал жена му. След този инцидент аверът му от пандиза го изгонил.

Озовал се отново без подслон, Лещарски започва да се подвизава в необитавани къщи или в такива, в които знае, че живеят старци, които няма да окажат съпротива. При възрастните хора той влиза, за да краде и да търси нещо за ядене. Един от старците го заловил и направил грешката да му каже: „Сине, защо не почука. Щях да ти дам“. Думата „сине“ отприщва гнева му и той пребива дядото до смърт. Другият случай е почти идентичен – отново възрастен мъж е открит смачкан от бой и убит. Агресивният мъж се връща към живота си в пещерата, където е заловен през 2011 г.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Убива брутално двама старци

Разследващите доказват, че Лещарски е убил двамата старци – полуслепия 82-годишен Йордан Цолов в съседното на Царевец Старо село и 75-годишния Владимир Тошовски от с. Горна Кремена. Тогава изплува случаят с Елена Томова. Оказва се, че профилът на неизвестния убиец на Елена абсолютно пасва на Лещарски.

„За да се изготви максимално точен портрет, е необходимо налице да бъдат всички данни по случая – свидетели, снимки от мястото, експертизи, оглед и подробна информация за жертвата“, обяснява преди 10 години Велина Владимирова от Института по психология пред „24 часа“. 

„За убийството на Елена бяхме много точни. Беше написано, че е мъж, българин, над 35 г., с основно образование, без постоянна работа, несемеен. Поведението му преди, по време и след престъплението даваше повод за тези предположения“, добави тя.

Другото точно от профила е, че този човек е много добре запознат с района, сексуално незрял е, има натрупан гняв и омраза към жените, които вероятно е проявявал и в миналото, не умее да поддържа пълноценни контакти с тях и има сексуална дисфункция.

Лещарски е закован и получава две доживотни присъди за трите убийства, извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ужасяващо детство на Лещарски

Серийният килър не изпитва съжаление, за всичко вини родителите си, които вече са починали. Не може да изтрие от паметта си това, което са му причинили.

Твърди, че никога не е срещал разбиране и любов от семейството си. Като малък изкарал 3 по пеене. Баща му слагал синджир на крака и му оставял храната на 3 метра, за да не може да я стигне. Ако направел пакост, го връзвал за москвича си и го теглел из двора. С ремък от двигател го биел до синьо, без да оставя белези по главата, за да не се вижда. Лещарски си спомнил ужаса от детството си пред психолога Светослав Петков, който го разпитвал на полиграфа.