Един британски колеж, оказва се, е достатъчен българите да се преименуват доброволно. Странно как не са го правили, когато са живели под огромната преса на османските власти

Галина Константинова

Ученици и студенти в елитни училища в цяла Европа и Америка масово сменят в съда традиционните си български имена с близко звучащи англосаксонски. Повечето младежи харесват своето име, но тъй като то не може да се спелува на английски, им създава трудности в общуването. Последният случай е на момче, което заведе дело за промяна на името в Районния съд в Пловдив. По рождение той носи звучното българско име Стоян. Сега обаче учи в колеж в Англия. Пред магистратите сподели, че уважава традициите, харесва му, че е кръстен на дядо си, но името му създава проблеми сред съучениците. Там всички го наричали Стан, защото им било трудно да произнасят рожденото му име. Имало затруднения и при изписването на училищната документация.

По същата причина Марийка става Мери, Иван - Джон, Александър - Алекс, Кристиян - Крис, Йордан - Дан, и т.н. „Законът е предвидил ред за всички, но с тези производства не бива да се злоупотребява", напомня зам.-председателят на Районния съд в Пловдив Александър Точевски. Подобни искания не са малко в съда, в по-големия процент те се уважават, ако се представят достатъчно сериозни мотиви. Най-масово хората, кръстени с умалителни имена, желаят да се назовават с цялото име, като Марийка - Мария, Иванчо - Иван, и други подобни. Нерядко млади момичета и момчета не харесват традиционните български имена, които носят, и настояват пред съда да получат по-съвременно звучащи варианти. Така Петранка става Пепи, Стоянка - Таня, и т.н. Млада жена, кръстена Станка, написала, че колегите я наричат „Танкистката" и това е основният мотив, за да смени името си на Таня.

Преди да произнесе тежката си дума, съдът прави справки до Националната следствена служба, прокуратурата и общината дали срещу лицето има заведени дела, дали има черни печати, както и дали друг път е променяно името.

Напоследък не е имало някакви драстични случаи с опозоряващи имена, защото вече никой не кръщава детето си Ленин, Сталин, Маратонка, Лимонка, каквито случаи е имало преди време, казва съдия Точевски. За сметка на това мъж с традиционно българско име пожелал да получи будисткото име Шри Шри Рама. В мотивите си написал, че е последовател на Коцето Калки и е популярен в обществото именно по този начин. Съдът обаче отказал, като преценил, че това не е достатъчно сериозен аргумент.

Наблюдатели пък смятат, че ако прапрадядото на току-що преименувалия се Стан е бил по-напредничав и си беше сменил името с по-удобно, което да не създава трудности на турския поробител, сега бившият Стоян може би щеше да е Саадък. Та сега нямаше да има причина да се преименува. В Британия имена като Саадък, Махмуд, Хатидже отдавна не създават никакви трудности.