След капката светлина в тунела от класирането на ,,Лудогорец" в групите на Шампионската лига дойде и времето, когато българският национален отбор може да започне да ни радва. Квалификациите за Евро 2016 във Франция тръгват през тази седмица. Този път обаче надеждите са още по-силни. Започва първата стъпка от плана УЕФА да върне насладата от игрите на националните тимове. Сякаш се позагуби интересът към тези международни двубои при блясъка на Шампионската лига и надпреварващите се да счупят трансферния рекорд клубни отбори.

От тази година евроквалификациите са в нов формат, съвсем различен от този досега. Първите два отбора от всяка от деветте групи се класират директно. На финалите отива и най-добрият трети, а останалите 8 тима на трето място играят директни баражи. Но това не е всичко. Мачовете ще се играят от четвъртък до вторник, през което време няма никакви срещи от най-силните европейски първенства. Целта е интересът на феновете и зрителите да пада върху националните отбори, а не те да бъдат раздвоени. Различните групи играят в различни дни, което намалява шанса най-силните отбори да играят в един и същи ден (например Англия, Германия, Италия). Така че има интересни и ключови мачове няколко вечери поред. Приходите от договорите за тв правата така се покачват неимоверно. Часовете на мачовете са също удобни. Всички срещи ще се играят вечер, по същото време, когато се играят по принцип и мачовете от Шампионската лига. Да не забравяме и премиите, които получават федерациите при класиране - 8 млн. евро. Сума, която за Българския футболен съюз е огромна и с която могат да се свършат много неща.

Нека се върнем обаче към българския национален тим и шансовете ни за класиране на финалите във Франция. При появилата се възможност цели 2 отбора директно да се класират (и един след бараж) със сигурност има по-голяма вероятност бяло-зелено-червеният триколъор да се промъкне на Евро 2016. В група с Италия, Хърватия, Норвегия, Азербайджан и Малта нормално е да мечтаем поне за третото място. Италия и Хърватия са отбори, които участват на големи форуми години наред и цяло чудо ще е да успеем да заемем някоя от челните две позиции.

Норвегия би трябвало да бъде нашият пряк конкурент за третото място, даващо право на бараж. Скандинавците не са по-добър отбор от нашия със сигурност. Но дали са по-слаби? В тима им, както и в нашия, няма големи звезди, а се разчита на колектива и дисциплината. Това, което започна да предава и Любо Пенев на българските национали. Най-опитният футболист в норвежкия тим е дългогодишният участник във Висшата лига на Англия с Блекбърн Роувърс - Мортен Гамст Педерсен, който в момента е на 33 години и играе за местния ,,Розенборг". В отбора е и защитникът на ,,Молде" Пер-Игил Фло, който е далечен роднина на звездата на ,,Челси" и ,,Рейджърс" от близкото минало Торе Андре Фло. Но нито е толкова висок, нито е толкова добър, колкото по-възрастния си роднина.

Силите са изравнени. Кой ще надделее - предстои да разберем. Ако българските фенове не си повярваме като през далечната вече 2004 г., то едва ли ще си повярват и футболистите. Класирането не е толкова далечно, колкото изглежда. То е само въпрос на време.