Окръжният съд Сливен започна разпоредителното дело срещу шофьора, помел с джипа си четирима души, пътували в каруца през нощта на Гергьовден миналата година.

Близо 50 души, роднини и сродници на загиналите, дойдоха пред съдебната палата, за да поискат най-тежката присъда срещу шофьора. В съдебната зала също присъстваха роднини на убитите. До напрежение не се стигна, въпреки отправените думи към обвиняемия.

Днес съдът ще реши дали да бъдат гледани видеозаписи, иззети от близка бензиностанция. Жертвите на инцидента са на 37, 38 и двама на 31 години. Причината е превишена скорост. 

Четиримата мъже загинаха при тежка катастрофа около 2 часа на 6 май миналата година. Те са пътували с каруца към Сливен, когато са били застигнати и ударени от джип. Инцидентът е станал недалеч от областния град, в участък от наскоро асфалтиран третокласен път с необходимата маркировка и ограничение на скоростта на движение до 90 км в час.

Според първоначалните данни за случая тогава, основните причини за трагедията са били несъобразената скорост на движение на джипа и липсата на всякаква сигнализация на каруцата, включително и на задължителните за пътниците светлоотразителни жилетки.
Трима от пътниците починаха непосредствено след произшествието, а четвъртият – на път за болница. Загиналите са на 36, 37, двама от тях – на 31 години. 

Първоначалните данни от огледа на местопроизшествието тогава са дали основание на обвинението да счита, че катастрофата е възникнала в резултат на несъобразената скорост. Тя е била изключително висока и това е довело до удара, в резултат на който са загинали пътуващите в каруцата и животното, което я теглило. Данните от огледа, а и причинените щети, дават основание да се предполага, че джипът вероятно се е движил със 120 – 150 км в час. Шофьорът е управлявал през нощта и е бил длъжен да съобрази скоростта с условията.