Как 18-годишна ученичка става жертва на онлайн тормоз? Телефонният номер на Стефани Иванова е разпространен в затворена група в „Телеграм”, където потребители споделят порнографски материали.

Нейният контакт е публикуван със съобщение, че на него желаещите може да открият сексуални услуги срещу заплащане. Така от няколко дни насам момичето получава десетки нежелани съобщения и обаждания.

В събота съобщения по Viber започнали да пристигат на телефона на Стефани пред 10 минути.

„Момчета ми пишеха за сексуални услуги, каквито аз не предлагам. Така разбрах какво се случва. Дори нямам профил в "Телеграм". За първи път ми се случва подобно нещо”, разказва потърпевшата пред NOVA. 

Снимката ѝ е била открадната от профила ѝ във Viber. Тя няма идея кой би могъл да направи това.

Ученичката се е обърнала към ГДБОП. „Оттам ми казаха, че няма как да ми помогнат и мога само да блокирам всеки, който ми се обади”, разказа Стефани.

„За съжаление, това не е единичен случай. Не е безсмислено предложението да блокира номерата. Но за мен разговорът е доста по-сериозен в посока това как я подкрепят институциите. Ние като Център за безопасен интернет можем да помогнем. Призовавам я да ни пише или да се обади на телефон 124 123, за да може да ѝ съдействаме, да опишем този случай. Ние работим с „Киберсигурност” и ГДБОП и ще предадем сигнала”, посочва Яна Алексиева от Националния център за безопасен интернет. 

По думите ѝ, след подаване на писмен сигнал с помощта на Центъра, ще започне разследване заради разпространението на лични данни.