В Уолтърборо, Южна Каролина, започна процеса срещу Алекс Мърдоу, който е обвинен в убийствата през 2021 г. на съпругата и по-малкия му син. Това са най-сериозните и най-зловещите обвинения, пред които е изправен някога видният, но сега лишен от адвокатска правоспособност адв. Мърдоу. Той пледира невинен по двете обвинения за убийство и две обвинения за притежание на оръжие. Съпругата на Мърдоу Маргарет (известна като Маги) и 22-годишният му син Пол бяха намерени мъртви на 7 юни 2021 г. Тогава самият обвиняем подаде сигнал, за да съобщи, че е намерил жена си и сина си застреляни в дома на семейството. Сега прокурорите го обвиняват, че сам е извършил убийствата, за да отвлече вниманието от поредица от предполагаеми незаконни схеми, които е управлявал и, за да предотврати „лично правно и финансово разорение“, пише в съдебните документи. Прокурорите ще поискат доживотен затвор без право на замяна, ако Мърдоу бъде осъден. Доказателствата трябва да покажат, че предполагаемите финансови престъпления на адвоката са били „на път да излязат наяве“, когато жена му и синът му са били убити, казаха прокурорите.

„Ще чуете част от това, което се е случвало в живота на Алекс Мърдоу до онзи ден – неща, които са се случили същия ден, неща, които доведоха до съвършена буря“, каза главният прокурор Крейтън Уотърс във встъпителното си изявление в сряда. Адвокатът на Мърдоу, Дик Харпутлиан, каза, че това са само „теории“ и „предположения“. Неговият клиент, който се яви в съда с тъмносиньо спортно яке и очила, бил „любящият баща на Пол и любящият съпруг на Маги“. Голямо жури на окръг Колетън обвини адвоката за смъртта на съпругата и сина му 13 месеца след убийствата. Дотогава Мърдоу беше „изпаднал от благодатта“, по думите на собствения му адвокат, погребан под планина от обвинения в кражби и измами. Отделно от обвиненията в убийство, той е изправен пред 99 други обвинения, произтичащи от 19 обвинителни актове на голямо жури за различни престъпления, включително предполагаема измама на неговите клиенти в бивша адвокатска кантора с близо 9 милиона долара. Само миналия месец офисът на AG обяви, че Мърдоу е обвинен в укриване на данъци, защото не е докладвал почти 7 милиона долара доходи, получени чрез незаконни действия, за които се твърди, че дължи на държавата почти 500 000 долара. Той ще отговаря и за инсцениране на собственото си убийство, за да може синът му да получи неговата застраховка. Във встъпителното си изказване Уотърс прегледа пред съдебните заседатели доказателствата, които досега са събрани срещу Мърдоу, включително факта, че е

звънял два пъти на жена си, след като тя е била убита

а самият той е бил на няколко стотин метра от дома им. Телефонът на Маги се включва за последен път около 20:49 ч. в нощта на убийствата, каза Уотърс. Мърдоу се обажда на жена си в 21:02 ч. Тя не отговаря и той ѝ звъни отново само четири минути по-късно. След това ѝ изпраща съобщение, че ще посети майка си и ще отпътува за Алмеда, Южна Каролина. „От вас зависи“, каза Уотърс, „да решите дали той се опитва да си измисли алиби или не.“ Жертвите, които са простреляни от близко разстояние, нямат защитни рани - сякаш "не са видели заплаха, идваща от нападателя им", каза още Уотърс. Маги е убита от „семейно оръжие“, пушка в стил AR, която Мърдоу купил на сина си, за да замени друга, която изчезнала. „Това ​​резервно оръжие не може да бъде намерено никъде“, твърди още прокурорът. Седмици преди убийствата Пол и приятелите му са стреляли няколко пъти с него в имота на семейството и в стрелбище от другата страна на улицата, оставяйки празни гилзи в цветната леха и на стрелбището, каза той. Прокурорите ще покажат на съдебните заседатели тези празни гилзи, които са били изхвърлени от същото оръжие, което е изхвърлило гилзите, намерени около тялото на Маги. Освен това гласът на Мърдоу може да бъде чут във видеото, което Пол е записал от развъдниците в имота на семейството в нощта на убийството, заедно с тези на съпругата и сина му, минути преди телефонът на сина му да се „изключи завинаги“. В своето собствено встъпление Харпутлиан призна бруталността на убийствата. Мърдоу „се прибира вкъщи и открива сина си да лежи в собствената си кръв“, каза Харпутлиан. „Той отива, опитва се да провери пулса на Маги и се обажда на 911.“ „Искам да чуете записа на 911“, каза адвокатът.

Това е мъж, изпаднал в истерия от скръб, който се опитва да разбере какво става

Главата на Пол „е избухнала“, обяснява Харпутлиан, нараняване, което би покрило извършителя в кръв от главата до петите, особено ако убиецът застреля 22-годишния младеж от близко разстояние. Но следователите са взели дрехите на Мърдоу в онази нощ и следи от кръв не са открити, обосновава се той. Харпутлиан има обяснение и за липсващата пушка. По думите му, Пол е бил „много безотговорен с оръжия, коли". "Оставяше оръжия наоколо, оставяше оръжия в колите. Не мога да ви кажа дали той е бил застрелян със собственото си оръжие или не, или майка му е била застреляна с неговото оръжие или не“, каза Харпутлиан. „Но мога да ви кажа, че те не са застреляни от Алекс." Въпреки изявленията на защита, по-големият син на Алекс Мърдоу, Бъстър, обяви готовност да свидетелства срещу баща си в процеса. Показания ще дадат и братята на обвиняемия Джон Марвин и Ранди Мърдоу.