55-годишен мъж е застрелян от полицията в Дес Плейнс - предградие на Чикаго, в което живеят много българи. Човекът е имал психотична криза и е бил записан на видео от лична полицейска камера да се приближава към униформени по заплашителен начин с брадва, преди един от полицаите да открие по него огън.

Полицаите са били изпратени до блок 1400 на Thacker Street около 19:37 часа. Трябвало да помогнат на парамедици.

Макдоналд е бил "въоръжен с брадва, приближавал се към служителите на закона по заплашителен начин, бил в непосредствена близост, по време на стрелбата". Тази информация за случая е потвърдена чрез запис от лична камера, каквато полицаите носят закачена на униформата си, гласи съобщението, пуснато от полицейското управление в Дес Плейнс.

Според приятелка на убития Скот Макдонълд поведението му е било нетипично, защото той бил много "позитивен" човек който помагал на другите, с каквото може.

Полицаят, който е стрелял, служи в полицията на Дес Плейнс малко повече от две години и е в отпуск, докато разследването продължава. Вероятно въз основа на записите от личните камери ще може да бъде направена оценка дали е било възможно да се стори нещо повече, за да се избегне фаталния завършек.