Стокхолмската полиция унищожи чанта с експлозив, намерена в парк в шведската столица късно в неделя вечер. Инцидентът се е случил по-малко от три седмици преди парламентарните избори на 11 септември, на които престъпността ще бъде основен въпрос сред избирателите. "Полицията преценила, че чантата, която е била намерена в неделя в Кунгстрадгардън, е съдържала експлозив", се казва в изявление на органите на реда.

Започнато е предварително разследване и до момента никой не е задържан, съобщи "Ройтерс".

Полицията не даде подробности за това кой може да е заложил устройството или за възможната цел и отказа да даде допълнителен коментар.

Паркът в центъра на Стокхолм, в който е намерено взривното устройство, е бил сред местата на ежегодния фестивал на културата в града, който се провежда от 17 до 21 август и на който има концерти, барбекю и спортни мероприятия. Районът е бил отцепен, а сакът - обезвреден от сапьори. "Сега всички намерени компоненти от бомбата ще бъдат изследвани", заяви Ерик Акерлунд, началник на полицията в градския район Норрмалм. "Едва след пълното изследване в националния център по криминалистика ще можем да кажем дали опасният предмет е бил функционален."

От 2010 г. нивото на терористична заплаха в Швеция е "повишено", което ще рече, че то е на трета степен от пет възможни.

Страната не е била във война от повече от 200 години, но членове на въоръжените сили са участвали в мироопазващи дейности на ООН в Мали, Афганистан, Ирак, Косово и други страни. През 2017 г. узбек, търсещ убежище, уби петима души, когато се вряза с откраднат камион в купувачи на пешеходна улица само на няколкостотин метра от Кунгстрадгарден. По време на съдебния процес той заяви, че е искал да накаже Швеция за ролята й в глобалната борба срещу войнстващата групировка "Ислямска държава".

Полицията и силите за сигурност са осуетили редица други планирани нападения.

През последните години обаче вниманието на гласоподавателите беше насочено към рязкото нарастване на насилието от страна на бандите, което изтласка Швеция близо до върха на таблицата на смъртните случаи, свързани със стрелба, в Европа спрямо броя на населението. Според много социологически проучвания престъпността на бандите е въпрос номер 1 сред избирателите преди предстоящия вот.