Палавият йеромонах Кирил

Отдавна мнозина го предполагаха. Тук-таме сме чели предположения или подочували шушукане. Но за първи път и то с такъв гръм и трясък на бял свят излезе истината за монашеския живот. Откакто цивилизацията надви църковните догми, а светският блясък стана далеч по-привлекателен от застиналия в Средновековието свят на религията, въпросът кое кара един нормален човек да се замонаши в днешно време така и не намираше разумен отговор. Всъщност отговорът бе логично ясен, но липсваха доказателства. Вече ги има. Разни отговорни религиозни люде в последните дни се опитват да сбутват скандала само в рамките на манастира, откъдето той изскочи, и да обясняват, че ставало дума за изолиран случай, който при никое положение не засягал в цялост покоите монашески. Можем с огромна доза скептицизъм да подминем едни такива обяснения. Няма нормален човек, който би жертвал единствения си живот просто ей-така. Дори в крайно консервативни религиозни държави, където вярата е въздигната в ранг на правителствена политика, подир молитвата всеки гледа да заграби по нещичко и от светската суета. Какво остава тогава за общества, където църквата отдавна не играе водеща роля. Историята сама по себе си е така драматургично изпипана, че дори без авторски измислици и добавки може да се постави като пиеса в някой театър.

Действието се развива в Троянския манастир, където времето само на пръв поглед е спряло. Защото на втори се вижда, че животът протича прекалено забавно-развлекателно. Килиите на монасите съвсем не са прости дървени одаи. В тях има компютри, а интернетът е толкова бърз, че видеовръзката по Скайп не засича никога - изображението и звукът са кристални.

В ролята на Бог всъщност е Купидон. Всичко можеше да си продължи безметежно, ако в манастира не се появява младеж от Стара Загора. Той първо се влюбва в йеромонах Кирил Йорданов, после любовта става споделена и изконсумирана. След като се е наситил, младежът решава, че му е време да си търси други обекти за консумация, но йеромонахът не е съгласен на такава развръзка. Пробва няколко пъти да вразуми своя любовник, накрая играе ва банк - заплашва го, че ще му прати мутри, които да отмъстят.

Героят от Стара Загора обаче предвидливо складира всеки свой разговор по Скайп в компютъра си, което подсказва, че намеренията му още с първото посещение на Троянския манастир хич не са безкористни и чистосърдечни. Той занася записите в ,,Господари на ефира", които потриват доволно ръце и ги излъчват хем вечерта, когато децата уж спят, хем на следващия следобед, когато не спят. В момента това е един от най-гледаните видеоклипове в България.

Отмъстителят така подрежда сюжета, че за всичко да изглежда виновен монахът, а самият той да е като невинна и подлъгана жертва. Журналистите с лекота се хващат на тази въдица и вече втора седмица разкарват по студия единствено хора в расо, не и този, които разбута кошера с пчелите. Нека проследим хронологията.

„Преди време получих покана за приятелство във Facebook от Кирил Тодоров от Троянския манастир. С течение на времето двамата обменяхме по някое и друго съобщение от типа „как си, добре съм", докато един ден отецът ме покани на гости в светата обител. Поиска да бъдем гаджета, защото много ме харесвал. Реших да приема предложението и да отида, защото си търсех сериозна връзка. Имаше чувства и от двама ни, той се влюби в мен, аз - в него." Консумацията протичала и в монашеската стая, и в хотела на манастира. Отец Кирил представил пред игумена новото си завоевание като „моя братовчед". Не че някой от останалите духовни братя се вълнувал що за човек е новодошлия - подразбира се, че всички били наясно. От записаните разговори става ясно, че заниманията на 4 от 6-те монаси включвали все подобни ,,братовчедски" истории.

Любовта продължила няколко месеца, но разстоянието и „други причини" сломили връзката, поне такова е обяснението на момчето от Стара Загора, което пред ,,Господари на ефира" изразява ,,огромно възмущение" от небожиите прояви на тези иначе божии служители. Известно време ту се разделяли, ту се срещали и отново пламвали позаспали чувства. И така няколко месеца. В началото на ноември въпросът за раздялата бил поставен по-отривисто. Йеромонахът побеснял: „Или ще си мой, или на никого другиго". Последвала споменатата по-горе заплаха с мутри, която пък от своя страна направи така, че тези дни националните BG телевизии напълниха публицистичните си блокове с гей-истории от манастира, които най-сетне изместиха оттам втръсналото на всички броене и коментиране до откат на ентите протестни дни срещу Орешарски.

Едно към едно
„Отец Августин е „баба Гууууси", с много дълго „у"... архимандрит Пахомий е „Палома"... През деня обикаля терасата и казва: ,,Мяууу." Отец Филарет  в градинката си вдига расото и се бие по оная работа с думите: „Ето я принцесата, ето я великата." От шестимата монаси тука четирима сме педали, само игуменът не е, той всяка вечер си води жената тук и ни изнасят спектакли. Преди малко пак я беше довлякъл и се караха. Шестият е никой - има диабет, който го е ударил там и не се знае какъв е", реди във видеото бестселър отец Кирил Йорданов.

В събота йеромонахът се изнесе от манастира. Баща му отишъл, накарал го да събере багажа си и го отвел в София, където живее семейството. Ден преди това Светият синод, твърде екстрено за тромавата традиция там, взе решение да забрани на отеца да участва в богослужения до изясняване на случая. Наказание обаче бе наложено само на него. Любителят на котешки маниери Палома остана извън решенията на синода. Не се забеляза да е взето отношение и към баба Гуси с дългото ,,у".

Мишо Шамара възпя случката
Мишо Шамара откъсна гневен взор от Бойко Борисов и компания и насочи стрелите си към веселите мъже в расо. Новият шлагер на Биг Ша се нарича „Баба Гуси". Парчето е брутално, но жъне овации и споделяния: „Вдига си расото, развява си ласото, всичко си остава вътре във братството. Виж на баба Гуси дъртото пуси, меките китки, широките дюзи... Не съм виновен аз, че монасите са гадове, опъват кожата по скайпа на айпадове...", иронизира брутално Шамара. Междувременно йеромонах Кирил посети предаването на Мартин Карбовски, където водещият бе в пълния си блясък:

Карбовски: Ей, педал! Защо ме лъжеш, бе!

Отец Кирил: Не съм гей. Заклевам се!

Карбовски: О, ама ти се и закле! Приличаш на онзи гаден педофил Владо Кузов! Вън гейовете от Църквата!

Отец Кирил: Не съм гей.

Карбовски (крещи): „Защо лъжеш, бе... Признай си... Не е хубаво да си тъп, бе, педал... Нещастник, махай се...

По време на предаването се разбра, че игуменът на Троянския манастир е понижил Кирил от йеромонах в обикновен монах. Което действие общо взето се обезмисля от решението на Светия синод да забрани на Кирил да извършва богослужения. От друга страна, след като в един манастир живеят едва 6 човека, няма как игуменът им да не е наясно какво правят. Така че действията му сега приличат по-скоро на опит да спаси собствената си кожа.