Хиляди пътнически самолети, които превозват основно туристи, са били засегнати от руски заглушаващи атаки и буквално не знаят къде летят.

Атаките объркват сателитните навигации на самолетите, което представлява голяма опасност за всички пътници и реален риск за фатални катастрофи. Често се случва и комуникацията със земята и между машините във въздуха да е напълно заглушена, съобщава DailyMail.

Пилоти разказват пред изданието, че често им се случва да предприемат сложни маневри, за да заобиколят препятствие във въздуха, което системите определят като друг самолет. Такъв обаче не съществува.

Изчислено е, че 2309 полета на Ryanair и 1368 самолета на Wizz Air са съобщили за проблеми със сателитната навигация в Балтийския регион, близо до Русия, през осемте месеца до края на март. Около 82 полета на British Airways, седем на Jet2, четири EasyJet и седем полета на TUI също били засегнати.

„Ако някоя система за местоположение, като GPS, не функционира, тогава екипажът преминава към алтернативни системи.“, казаха от Ryanair. 

Намесата от страна на Владимир Путин също включва заглушаване и подправяне. Атаките със заглушаване нарушават истинските сигнали от сателити, включително GPS и европейската система Галилео.

Европейската агенция за авиационна безопасност каза през януари, че има проблеми със заглушаване. 

„Видяхме рязко нарастване на атаките срещу тези системи, което представлява риск за безопасността“, каза Люк Титгат от агенцията.

Миналия месец The Mirror съобщи как самолетът на британския министър на отбраната Грант Шапс е бил атакуван от хакери на връщане от Полша. Според GPSJAM, който следи случаите на заглушаване по целия свят, има множество европейски дестинации, които изпитват високи нива на смущения.

Зоните, за които се съобщава, че са имали средни до високи нива на заглушаване през последния месец, включват Полша, Естония, Латвия, Финландия, България, Румъния, Турция и Кипър.