Защо пътнически самолети летят над зона на военни действия? Кой поема отговорността в този случай? Как хора, които Киев описва като шайка терористи, притежават модерни зенитно-ракетни комплекси? Как ще се проведе разследването, което трябва да покаже виновника без всякаква сянка на съмнение? Трябва ли да даваме ухо на различните теории на конспирациите, които вече се ширят?

Фактите са такива, че сме изправени пред едно от най-сериозните военни престъпления в последните години и е от изключителна важност да се постигне максимална яснота по инцидента. От тази гледна точка физическият убиец на пътническия самолет е само един от многото виновници и всички те трябва да се изобличат. В името на безопасния въздушен транспорт и в името на мира в Украйна.

Защо се лети над Украйна?

Малко след като дойде информацията, че полет MH-17 на Малайзийските авиолинии е катастрофирал над Източна Украйна, големите авиокомпании една по една заявиха, че няма да летят вече над тази държава, а няколко часа по-късно самите украински власти затвориха пространството над Донецк и Луганск за всички цивилни полети. Както е казал народът, след дъжд качулка. Защо никой не е спрял цивилните полети над Източна Украйна е комплексен въпрос с няколко измерения. Първото е чисто политическата трактовка на правителството в Киев, което твърди, че извършва „антитерористична операция" срещу терористични групировки. Това позволява на властите да избегнат обявяването на извънредно или дори военно положение в страната - и поне привидно да твърдят, че обстановката на цялата територия е относително нормална.

Така въпреки че военните действия в Източна Украйна вървят с пълна сила от май, едва на 8 юли украинското Ръководство на въздушното движение (РВД) формално забранява цивилните полет на Донецк и Луганск на височина под 7,800 м. На 14 юли забранената зона е вдигната до височина от 9,600 м, но над нея няма никакви ограничения за полети на граждански самолети. Когато е бил ударен, малайзийският самолет е летял само 300 м над забраненото пространство и според украинските власти това е било безопасно. Не на такова мнение е единното европейско РВД - Евроконтрол, което на 14 юли изпраща съобщение до авиокомпаниите, в което „горещо препоръчва да се избягват полети над размирните райони на Украйна". Още през април Международната авиационна асоциация към ООН съветва да се търсят алтернативни трасета, които да заобикалят Украйна, тъй като „е наличен сериозен риск за безопасното изпълняване на гражданските полети". Някои авиокомпании се вслушват в тези препоръки - и например Британските авиолинии директно спират всякакви полети над Украйна още през април. Други - като германската ,,Луфтханза", продължават да летят през въздушното пространство на страната, включително и над размирните региони. Точно сред тези авиолинии се оказва и малайзийската, a причината за това е чисто практична - най-краткият път от Западна Европа до Централна и Източна Азия минава над Украйна, а това значи по-малко време във въздуха и икономия на гориво.

Трябва да се обърне внимание за отговорността, която са носили авиокомпаниите, летейки над зона на военни действия; и на Украйна, която не е затворила въздушното пространство, въпреки че през последните седмици загуби няколко свои военни вертолети и самолети над този регион. Отговорност носи и самопровъзгласилата се Донецка народна република, тъй като и тя не предупреди цивилните полети за евентуалните опасности.

Оръжие на престъплението

С какво е свален злощастният ,,Боинг 777"? Със сигурност не е с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК), с каквито проруските бойци разполагат в изобилие. Причините за това са ясни - максималната височина, на която могат да поразят цел тези ракети, е 3,000-3,500 м. Три пъти по-ниско от височината, на която се е намирал малайзийският самолет.

Основният заподозрян в момента е зенитно-ракетният комплекс (ЗРК) „9К37 Бук" (по кодово име на НАТО SA-11 Gadfly). Причините за това са няколко. Първо, ракетите на комплекса спокойно могат да унищожат цел, летяща на височина около 10 км и второ, Бук се намира на въоръжение както в Украйна, така и в Русия, а според някои твърдения до такъв комплекс са се докопали и проруските бойци. Да се спрем на последното - как така описваната от официален Киев „шайка терористи" се сдобива с такова мощно оръжие? Това е интересна история.

На 29 юни сепаратистите публикуват в един от своите туитър акаунти съобщение, че са превзели база на украинската армия, където са пленили „ЗРК Бук". Дори слагат снимка на комплекса. Ден след това украинското МО категорично отхвърля тези твърдения. Ако избързаме малко във времето, ще видим, че по думите на главния прокурор на Украйна проруските бойци не са пленявали такава украинска техника или поне така твърдят украинските военни. Тогава имат ли те подобно оръжие? Според украинските власти - да. На 14 юли украинските ВВС загубиха транспортен самолет Ан-26, който според Киев е летял на височина от 6,500 м, далеч над обсега на наличните в проруските бойци ПЗРК. Дали въпросният самолет е летял на тази височина е неясно. Защо не са спрени цивилните полети, ако украинското правителство е знаело, че бунтовниците имат „ЗРК Бук", също е въпрос без отговор.

Въпреки че сепаратистите парадират с всякаква пленена техника, включително и танкове, след 29 юни въпросният „Бук" не е споменаван повече. Неофициално Киев твърди, че Русия вкарва през границата всякаква военна техника (защо не и „ЗРК Бук"), но категорични доказателства за това няма. В същото време има видео кадри и снимки с неясна достоверност, за които се твърди, че показват именно „ЗРК Бук" в ръцете на опълчението. Така темата дали бунтовниците имат подобни мощни оръжия е въпрос на трактовка - има доказателства и за двете тези.

Със сигурност украинските въоръжени сили са имали подобни комплекси в района на бойните действия. Факт, който се отрича от украинското МО, но се потвърждава от многобройни репортажи на украинските медии от последните седмици. Потвърждава се и от руските въоръжени сили, които твърдят, че радио-електронното им разузнаване е показало работа на украински „ЗРК Бук" в района на Донецк.

Кой печели?

Най-странното на това престъпление е, че никой няма полза от извършването му. Ако опълченците са свалили пътническия самолет, тогава тяхната кауза се умножава по нула, губейки шанс да получат каквото и да е международно признание или подкрепа дори и от симпратизиращи им държави, каквито в Южна Америка има няколко. Практически същото важи и за украинското правителство, което макар и да се радва на подкрепата на Запада, ще се окаже, че управлява само част от страната си и е безсилно да контролира другата част от нея, а имиджът на украинските въоръжени сили ще бъде допълнително влошен.

Вместо кой печели е по-добре да се пита кой сгафи толкова жестоко? Това може да са сепаратистите (ако приемем, че имат тежки ЗРК), които да са решили да ударят високолетяща цел, за която са мислили, че е украински самолет. Защо точно в този момент са сметнали, че прелитащите отгоре пътнически самолети може да имат вражески намерения не е ясно. Още повече че небето над Донецк е било сравнително натоварено и на час са прелитали по около 10 пътнически самолета, а в момента на взривяването на полет MH-17 в района е имало още два лайнера. Сякаш дори по-невероятно е украинците да са свалили самолета. Та той е летял от запад на изток и е отивал към Русия, а не е идвал оттам, откъдето може да се чака нападение.

Как ще се разследва?

Как ще разследваме убийство насред война? По действащите международни спогодби разследването на авиационните инциденти е отговорност на държавата, на чиято територия са се случили те. Тоест на Украйна. Украинският президент Петро Порошенко вече заяви, че иска разследването да бъде международно. При всички случаи това е единственото правилно решение, особено когато причините за катастрофата трябва да станат кристално ясни. Много вероятно е в разследването да бъде допусната и Русия, за да се гарантира достигане на общоприети изводи от него.

За разлика от други разследвания, където отговорите най-често се крият в останките и черните кутии, тук критичният въпрос е откъде е дошъл фаталният изстрел, а отговорът на този въпрос може би се крие в Космоса. По време на студената война САЩ и СССР разработват сателити, чиято основна функция е да следят за изстрелване на балистични ракети. Сателитите разполагат с инфрачервени и ултравиолетови сензори, които търсят работещите мощни ракетни двигатели.

Тези сателити съществуват и днес - и са дори още по-чувствителни, като се смята, че могат да засекат изстрелването дори и на малки ракети в облачно време. Предполага се, че именно данните от тези сателити ще са ключови за установяване на точното място, откъдето е излетяла фаталната ракета. Вероятно тази информация е била налична почти веднага след инцидента, но до момента не е разпространена, ако изключим едно изявление на Белия дом, в което бе казано, че ракетата е изстреляна от зоните на сепаратистите.

Конспирации

Въпреки че трагедията е сериозна, може да отделим минимално внимание на лавината от конспиративни теории, които граничат с чистата фантастика. 
- „Целта е бил Путин" - според някои истинската цел на Украйна е била да свали самолета на Владимир Путин, докато той се е връщал от Латинска Америка. Тъй като окраските на сваления ,,Боинг 777" и руския правителствен Ил-96 са сходни, украинците са свалили малайзийския самолет. В теорията има зрънце логика - Путин наистина е прелетял няколко часа по-рано над Украйна.
- „В самолета е имало само мъртъвци" - според публикации в интернет, които идват от проруските бойци в Донецк, труповете, открити при катастрофата, не са били „свежи", като според тях в самолета може би е имало само тела на починали далеч преди катастрофата. В много сериали впрочем този сюжет вече е бил разработван.
- „Украинците го свалиха с изтребители" - малко след излизането на новината в туитър се появи потребител, който твърдеше, че е испански диспечер, който работи в украинското РВД. В няколко свои туита той нервно обяснява, че два украински изтребителя са следвали обречения самолет и че всичко е нагласено. Въпреки че акаунтът е бил създаден още през 2010 г. и в него имаше хиляди туитове, стана ясно, че в украинското РВД имат право да работят само украински граждани. Акаунтът бързо изчезна, за да затвърди конспиративния си ореол. 
- „СРС-то казва всичко" - украинските служби за сигурност пуснаха истинско СРС, за което се твърди, че е записало телефонните разговори между бойци от проруските сили, които обсъждат свалянето на самолета. Веднага изникна въпросът - ако украинските служби за сигурност подслушват телефоните на лидерите на съпротивата, защо досега те не са ликвидирани и нямаше ли войната да е свършила вече? Подозрение буди и обясненията на един от записаните, че на сваления самолет има надписи „Малайзийски авиолинии". По катастрофиралия ,,Боинг" обаче е имало само стилизиран надпис ,,Малайзия", за който въобще не е ясно дали е бил видим сред димящите останки на земята. Но пък от Белия дом обявиха този запис за автентичен, така че дали в случая имаме конспирация или доказателство - ще реши следствието или може би съдът, ако се стигне до него.

Красимир Грозев