сн. CNN

Чешки и палестински следователи се мъчат да разплетат загадката със смъртта на палестинския посланик Джамал ал Джамал, убит от взрив на сейф в дома му в Прага. Дипломатът загина навръх Новата година. Първоначалната версия, която чешките полицаи налагаха доста упорито в първите три дни, бе, че става дума за нещастен случай - взривило се било старо и неизползвано дълги години устройство за охрана на сейф, когато г-н Джамал отворил каса, стояла неотключвана много време. ,,Нищо не сочи, че е извършен терористичен акт", каза тогава говорителка на полицията, след като посланикът издъхна от раните си. Сега обаче, след като медиите наблегнаха на факта, че версията за нещастен случай при отваряне на каса звучи абсурдно, и особено след като дъщерята на посланика написа статия, в която обяви, че смъртта е атентат, полицията започна да разследва и умишлено убийство. Подобни случки с палестински дипломати не са рядкост, но за спокойна и подредена държава като Чехия те са си истинско събитие. Затова и смъртта на дипломата предизвика такъв отзвук в целия свят.

Първата версия описваше горе-долу следната картина на взрива: взривното устройство е било в сейфа и се е задействало при отварянето му. Полицията не изключва то да е било част от касата. Допускаше се и неправилно боравене с устройството.

Палестинското външно министерство съобщи, че сейфът бил пренесен в дома на посланика от бившата сграда на посолството, което се мести в друга, близо до резиденцията му в предградие на Прага. През 80-те години въпросната сграда била използвана от Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Според палестинския външен министър Риад Малики сейфът не бил пипан от 20-25 години и стоял забравен там. Г-н Джамал отворил сейфа и помолил жена си да му донесе лист хартия и химикалка, за да опише съдържанието. Когато съпругата му излязла от стаята, за да изпълни молбата му, чула взрив. Според външния министър посланикът успял да извади част от съдържанието. Медиите в самата Чехия писаха, че полицията е открила ,,значително количество оръжия и експлозиви" в сградата, ползвана от посланика. До момента обаче така и няма информация как това оръжие е внесено в Чехия и дали е законно.

Джамал ал Джамал е роден през 1957 г. в Бейрут в семейство на бежанци. През 1975 г. се присъединява към фракцията Фатах на палестинския лидер Ясер Арафат в Организацията за освобождение на Палестина и работи в дипломатически мисии на ООП в България (1979 г.) и Чехословакия през 80-те години на миналия век. През октомври 2013 г. става посланик в Прага.

Проотиворечията около официалната версия са вече много. Говорителят на посолството Набил ал Фахил заяви, в противовес на първоначалното твърдение, че сейфът бил ползван почти всеки ден. ,,Той е доста стар, купен е в средата на 80-те години на XX век и според нашата информация няма вградена система против крадци", заяви той. Така опроверга хем външния министър Рияд ал Малки, че сейфът не бил отварян повече от 20 години, хем и полицията в Прага.

Обикновено, когато нещо се случва някъде с палестински официални лица, обичайният заподозрян е Израел. По-точно секретните му служби Мосад. На този етап обаче дори намек за участие на Израел не се е прокраднал нито във версиите за смъртта, нито в пресата. Една от причините вероятно е тази, че г-н Джамал е представлявал в Чехия умерената партия Фатах, която управлява половината от палестинските територии. Другата партия - Хамас, поддържана от Иран и чиято доктрина е налагане на исляма като държавна политика, макар и да завзе с преврат част от Палестина, остава не само непризната от повечето страни в света, но дори и обявена за терористична организация от част от съюзниците на Израел, включително САЩ. Напоследък Хамас се възприема, наравно с Израел, като вероятния заинтересован от инциденти с палестински посланици в чужбина. Засега обаче версиите за смъртта на дипломата в Прага не водят до логичен отговор на въпроса кой го е убил.