сн. Facebook

Българската студентка Христина Вълчева изчезна на път за Родината. От нея няма ни вест, ни кост. 5,000 души събра специалната страница, създадена във Facebook, с чиято помощ близките й се мъчат да открият нейните следи. Каква е хронологията. Христина изчезва по пътя от Германия обратно за дома. Предполага се, че е отвлечена за откуп, но това е само една от многото версии, по която работят полицаите в Австрия. Именно на територията на тази държава 31-годишното момиче е било засечено за последно на 24 март. Предния ден младата жена тръгнала с влак от Германия, където записала втори факултет в град Ерланген, след като завършила висшето си образование в София. Чула се по телефона с майка си Юлия и споделила, че някой я следи. Слязла от влака на гарата в австрийския град Воргл. Оттам се придвижила с такси до град Куфщайн, където сякаш потънала вдън земя.

За изчезването й са информирани местните полицейски власти. Те предполагат, че е много възможно в случая да става дума за отвличане, а похитителите най-вероятно са българи. Те били наясно колко състоятелен е бащата на младата жена - юристът и настоящ крупен бизнесмен Христо Вълчев. Таткото на Кристина е брат на Николай Вълчев, бивш шеф на кабината на експремиера Иван Костов. В момента братята Вълчеви въртят огромна оранжерийна плантация от над 600 декара със зеленчуци край първомайското село Крушево. Според местните Вълчеви правели милиони от производството на краставици и домати. В подкрепа на думите си те посочват факта, че благодарение на внедреното от тях капково напояване братята изкарвали по 13-14 т домати от декар, което е три пъти повече от обичайния добив.
Освен това тяхната фирма е основен собственик в луксозния бизнес център „Интрейдингс" в София. Преди време негов управител бе Мина Костова, дъщеря на бившия министър-председател Иван Костов. Заможната фамилия попадна и под ударите на ДАНС заради усвояване на европари по САПАРД. Името на една от техните компании бе обявено в списъка на деветте фирми, които ДАНС разследваше заради нередности в проектите по програмата. Земеделските фирми бяха проверявани дали са подавани съмнителни оферти за субсидии, имат ли връзки с фирми фантоми и дали са правили фиктивни плащания на измислени контрагенти като бенефициентите при усвояването на евросредствата. С всички факти около финансовото състояние на заможната фамилия вече разполагат разследващите, които нищят загадката с изчезването на богатата наследница Кристина.

Разследващите обаче пазят мълчание докъде са стигнали с работата си по случая. Изненадващо познатият на Кристина - Иво Стоилов, който призова всички във фейсбук да помогнат за издирването й, преди дни свали молбата за помощ. Той не отговаря и на телефона, който бе обявил за връзка с него, с мотива, че е на работа. Вместо това Иво Стоилов написа: „Приятели, наложи се да изтрия поста за изчезналото момиче по всеобща преценка, че той по-скоро би навредил, отколкото да помогне. Съветвам медиите да направят същото, ако желаят наистина да са полезни. За последно ще благодаря на всички за почти шестте хиляди споделяния през последните три дни и че го приехте присърце! За десетките обаждания и полезна информация, която научихме. Оставяме службите да си свършат работата, като обещавам да се отзова, ако отново се наложи."

Това послание на Иво Стоилов се тълкува като запазване на мълчание по случая, защото най-вероятно се водят преговори с похитителите на Кристина. Мнозина обаче не изключват и версията, че младата жена може да е станала жертва на престъпление. Към момента австрийската полиция не съобщава има ли данни в подкрепа на тази хипотеза.

Бащата: Търсим я

„Мислим по въпроса, търсим я." Това заяви бащата на изчезналата студентка Христо Вълчев. Той отказва подробности по случая. „Не желаем на този етап нищо да се разпространява за нея", лаконичен е Вълчев. Той и майката на дъщеря му Кристина са разделени. Единият живее в Крушево, а другият - в София. Кристина предпочела да отиде с майка си в столицата, а по-малката й сестра останала в Пловдив.