Мексиканските власти вече са задържали поне един човек във връзка със смъртта на двамата граждани на САЩ, които бяха отвлечени заедно с още двама души, съобщи губернаторът на Тамаулипас Америко Виляреал, цитиран от CNN.

Лицето е 24-годишен мъж, според областния управител. По думите му задържаният е изпълнявал "функции по наблюдение на жертвите". Четиримата отвлечени американци бяха намерени в "дървена къща" край Матаморос, Мексико. Двама от тях са живи и двама са мъртви, каза губернаторът.

“През трите дни след престъпното деяние четиримата души бяха преместени на различни места, включително клиника, за да се създаде объркване и да се избегнат спасителните усилия“, разказа Виляреал.

Двамата американци, които според властите са били отвлечени в Мексико и намерени мъртви, са идентифицирани като Шаид Уудард и Зиндел Браун, каза пред CNN служител, запознат с текущото разследване. Телата им ще бъдат прегледани от мексиканските власти, преди да бъдат предадени на правителството на САЩ, е казал източникът.

Двамата оцелели са Латавия Уошингтън Макгий и Ерик Уилямс, според медията. Те са откарани в болница в Тексас за лечение и наблюдение. Мексиканското правителство каза на пресконференция, че Макгий е намерен невредим, а Уилямс е получил огнестрелна рана в крака.

Официални лица в Мексико не потвърждават засега дали лицето, задържано във връзка с отвличането на четирима американци в Мексико, е свързано с престъпна организация. Известно е обаче, че картел от района на Мексиканския залив действа в региона, според главния прокурор на Тамаулипас ​​Ървинг Бариос Мохика. Бариос не разкри броя на хората, за които властите смятат, че са замесени в отвличането.

Похещението е взело и странична жертве. Мексиканка е била простреляна смъртоносно по време на нападението срещу четиримата американци в Тамаулипас ​​в петък, каза губернаторът на Америка Виляреал. Жената, която не е идентифицирана, е била ударена от заблуден куршум на почти пресечка и половина от мястото, където са били отведени американците, а първоначално властите смятаха, че е убита при отделен, несвързан инцидент.