Трима непълнолетни, заподозрени в планиране на ислямистко терористично нападение в Германия, бяха арестувани и задържани под стража през великденските празници, съобщи германското правосъдие, предаде АФП.

Заповедта за арест се отнася за трима младежи - две момичета на 15 и 16 години и 15-годишно момче от Северен Рейн-Вестфалия, които са заподозрени, че са "планирали ислямистки мотивирана терористична атака и са признали, че са готови да я извършат", се посочва в изявление на прокуратурата в Дюселдорф.

"Поради възрастта на заподозрените и продължаващото разследване" прокуратурата не дава повече подробности за това какво са планирали.

Германският ежедневник „Билд“ твърди, че тийнейджърите са планирали да нападнат полицейски служители и църкви с ножове и коктейли "Молотов" в името на Ислямска държава (ИДИЛ).

"Те мислели да се сдобият с огнестрелно оръжие", допълва вестникът.

Германските власти са нащрек, когато става въпрос за ислямистка заплаха, особено след началото на конфликта на 7 октомври 2023 г. между Израел и ислямското движение Хамас.

В интервю за германския всекидневник "Зюддойче цайтунг" непосредствено след атентата в Москва в края на март министърът на вътрешните работи Нанси Файзер подчертава, че "опасността от ислямисткия тероризъм остава остра" в Германия.

Властите са още по-нащрек, тъй като Германия се подготвя за домакинството на футболния турнир "Евро" (14 юни-14 юли).

В това интервю Файзер заяви, че "понастоящем най-голямата ислямистка заплаха в Германия идва от Ислямска държава - провинция Хорасан (ИДИЛ-Х)".

През последните месеци в страната бяха извършени две хайки, насочени срещу предполагаеми членове на този клон, преди да бъдат предприети действия.

Двама афганистански джихадисти, заподозрени в планиране на нападение в близост до шведския парламент, бяха арестувани в Тюрингия на 19 март.

А в края на декември 2023 г. трима заподозрени ислямисти бяха арестувани по подозрение, че са планирали нападение в новогодишната нощ срещу катедралата в Кьолн с помощта на "автомобил".

До момента най-смъртоносната джихадистка атака на германска земя датира от декември 2016 г., когато при нападение с таран, за което претендира ИДИЛ, на коледен базар в центъра на Берлин загинаха 12 души