Бащата на 33-годишен шведски гражданин и дипломат от ЕС, държан в плен в Иран през последните 18 месеца, разкри „нивата на ада“, които синът му преживява, докато семейството и работодателите му засилват борбата си за освобождаването му. 

Йохан Флодерус, който в петък отбелязва 600 дни в затвора Евин в Техеран без рутинни консулски посещения или телефонни обаждания, е обявявал гладна стачка най-малко пет пъти, каза баща му. В интервю за Guardian Матс Флодерус заяви, че синът му споделя килия без легло и спи на 24-часово осветление.

На Йохан е отказван рутинен достъп до телефонни разговори, книги и хранителни добавки, каза той.

Призовавайки синът му да бъде освободен, Флодерус почти се разплака, докато говореше за надеждите на жена си, че той ще се прибере у дома за Коледа.

„Това е опустошително за нея. Има моменти, в които е много трудно и за двама ни. И двамата сме плакали много, тя много повече от мен. Но също така съм плакал повече, отколкото съм го правил, откакто бях може би на две или три години“, каза той. „Дълбоко сме притеснени и повтаряме това отново и отново. Той е задържан произволно. Той не е направил нищо лошо и трябва да бъде освободен и да му бъде позволено да напусне страната."

Йохан, възпитаник на Оксфорд, SOAS и Университета на Упсала, е работил в афганистанското бюро на отдела за външни услуги на ЕС, преди да бъде задържан на 17 април 2022 г. за нещо, което изглежда е било част от умишлена стратегия за изнудване за освобождаването на ирански затворници на запад или за други фианансови изгоди.

Самоличността му стана ясна едва преди три месеца, след като семейството му призна, че тяхната

„тиха дипломация“ не работи. 

ЕС, който поддържа тясно сътрудничество с шведското външно министерство и семейство Флодерус след задържането му, промени стратегията си.

„Първоначално решихме да мълчим, за да дадем шанс на другата страна да каже, че всичко е грешка и просто да пуснат Йохан, без да се срамуват“, каза баща му. „Но след известно време всички разбраха, че това няма да се случи. Като цяло изглежда така, сякаш – и тук говорим за нива на ада – изглежда, че работи малко, малко по-добре, откакто името му стана публично достояние“, добави той, съобщавайки, че духът на сина му е бил повдигнат, след като той успял да види името и лицето си по иранската телевизия от затвора. 

Семейството му е нащрек, докато чака предстоящо съдебно заседание, в което ще научат за обвиненията, които Иран ще повдигне срещу Йохан.

„Имаме основание да смятаме, че процесът ще се състои скоро, че ще бъде през декември. Може да е днес, може да е следващата седмица, не знаем със сигурност“, каза баща му между срещите с евродепутатите и дипломатическата служба на ЕС тази седмица. „Той ни каза, че не го интересува каква ще бъде присъдата, защото ще означава едно и също нещо, в каквото и да решат да го обвинят – това е просто театър, просто измислица.“

След задържането на Йохан семейството разполага с малко информация от Иран. През май 2022 г. властите в Техеран потвърдиха, че са задържали шведски гражданин, а през юли обявиха, че са го

арестували по подозрение в шпионаж. 

Едва през септември тази година беше потвърдено публично, че държат Йохан.

Засега семейството се притеснява най-вече от „неприемливите” условия, в които се намира синът им. „Когато се обади миналата седмица, той беше в гладна стачка от 48 часа, тъй като не му позволяваха да се обажда веднъж седмично“, каза Флодерус.

Семейството не е имало контакт със сина си между април 2022 г. и февруари тази година и въпреки че иранците са се съгласили на по-честа комуникация след дипломатическа намеса, обажданията все още са редки.

„Имаше обаждания на около 15 дни и поне пет от тях бяха разрешени, след като той обяви гладна стачка“, каза Флодерус.

Семейството също така протестира, че Йохан не получава книги от шведската консулска служба, за да облекчи монотонността на затвора, или достатъчно храна или рутинен достъп до около 35 евро на месец, на които има право като допълнение към храната в затвора. Семейството му иска най-малкото преместване от отделение 209, специално крило на Евин за политически затворници, в обществен затвор, където той може да се упражнява и да се движи свободно в територията на затвора. 

Йохан, който се интересува от иранската култура от детството си, учи фарси в продължение на един семестър в Техеран, преди да продължи към Оксфордския университет. Той е посещавал Иран общо седем или осем пъти за обучение, работа и разглеждане на забележителности. Няколко от тези посещения са  били като част от работата му за хуманитарно партньорство на ЕС с иранците за предоставяне на здравеопазване и образование на повече от 3 милиона афганистански бежанци в страната.

Посещението му през април 2022 г. трябвало да бъде частно туристическо пътуване на гости на приятел, работещ в шведското посолство. Йохан е задържан на летището.

В информационното затъмнение, което последва, семейството се страхува от най-лошото. „Мислехме, че може би таксиметровият шофьор на летището го е отвлякъл и убил. Това беше времето на изгарянето на Кораните в Швеция и по това време имаше демонстрации пред шведското посолство в Техеран“, каза Флодерус.

Въпреки че в крайна сметка им е казано, че синът им е жив, родителите са измъчвани от безпокойство още 10 месеца без контакт. 

„Седяхме вкъщи и пиехме кафе със сестра ми и зет ми през февруари, когато видях обаждане в телефона си от номера на Йохан. Беше малко шокиращо, плачехме и казвахме „обичаме те“, каза Флодерус.

Синът им казва, че не може да говори за първите три седмици и че е прекарал повече от 300 дни в изолация в нарушение на международните споразумения. 

Флодерус каза, че шведското правителство и Европейската комисия използват „всеки инструмент“, за да осигурят свободата на Йохан, но докато не бъде освободен, това никога няма да е достатъчно. По думите му иранците са „задържали Йохан без причина“ и „трябва да гарантират, че се спазват всичките му човешки права, докато е там, и трябва да го освободят и да го оставят да напусне страната веднага“.