Израелската полиция публикува шокиращи свидетелски разкази за сексуално насилие от страна на терористите от Хамас по време на атаката на 7 октомври.

Видеопоказания на свидетели на трагичните събития по време на музикалния фестивал Нова разкриват детайли за изнасилвания, обезобразяване, осакатяване и екзекуция.

Най-документираните зверства в историята - така в Израел описват атаката на Хамас от 7 октомври. Израелската полиция разполага с над 60 000 визуални доказателства, сред тях видеозаписи от камери, които терористите носели, от камери за наблюдение и от дронове, съобщава БНТ.

По телата на жертвите има белези от мъчения, изгаряне, изнасилване. Израелската полиция разполага с множество свидетелски разкази. Малко са оцелелите при сексуалните извращения, съобщават израелските власти и всички те в момента са в клиники за психиатрично лечение.

"Нито едно от телата не е на просто убит човек. Всички имаха жестоки белези от насилие и мъчения", заяви капитан д-р Маян, военен зъболекар, част от екип за идентифициране на загиналите.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова правозащитни организации да предприемат действия и критикува ООН, че дава повече гласност на мъченията на палестинците.

"Обръщам се към женските правозащитни организации, чухте за изнасилванията на израелски жени, за ужасните зверства, за сексуалните извращения - къде сте?! Очаквам всички цивилизовани лидери, правителства, нации, да осъдят тези зверства", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В Хан Юнис - основният град в южната част на Ивицата Газа, се водят най-тежките сражения от началото на сухопътната операция на израелската армия. Израелските сили, подкрепени от военни самолети, са в сърцето на Хан Юнис, а от военното крило на Хамас - Бригадите ал Касам, съобщават, че се водят улични сражения.

Израелската армия порази 250 цели в анклава, в това число и позиции на терористите в близост до училище в северната част. От Хамас обявиха, че няма да водят преговори за освобождаване на останалите 138 заложници, докато агресията не спре.

"Нетаняху е напълно отговорен за животите на ционистките заложници и за възпрепятстване завършването на споразумението за размяната им със затворници, след като възобнови агресията срещу Газа. Ясно е, че Нетаняху не го е грижа за пленниците, нито за техните семейства", каза още Осама Хамдан, представител на Хамас.

Израел обвинява Хамас, че не е удължено примирието. След възобновяването на сраженията Тел Авив публикува онлайн карта, с която всеки ден насочва жителите на Газа от коя част да се евакуират, за да избегнат атаки.

В началото на седмицата беше маркирана източната част на Хан Юнис и много тръгнаха пеша да търсят ново безопасно място. Най-близкият съюзник на Израел - Съединените щати, повтори призива си да бъдат положени повече усилия да се допусне гориво и хуманитарна помощ в Ивицата.