Новият председател на Федералната комисия по комуникации поиска мобилните оператори да започнат да предлагат телефоните си отключени с възможност да работят и в мрежите на техни конкуренти. Том Уилър е изпратил писмо до CTIA Wireless Association - организацията на операторите в САЩ, да предприеме мерки в тази посока. През миналата година в страната бе приет закон, който забранява на потребителите сами да отключват телефоните си. Така те трябва да разчитат единствено на операторите, които да извършат процедурата, но не всички се съгласяват да го направят. ,,Време е индустрията да се задейства доброволно, или ние ще се намесим и ще започнем регулация. Нека си поставим за цел да добавим правата за отключване на телефони в принципите на работа на CTIA преди празничния сезон през декември", призовава Уилър.

Той предлага операторите да отключват безплатно и автоматично устройствата на потребителите, след като техният договор изтече. Ако съответният клиент желае устройството му да може да се използва и с други мрежи преди това, той трябва да получи и тази възможност, когато изпълни определени условия, като заплащане на такса например или друго.

Мобилните устройства на военните също трябва да се отключват автоматично, когато те бъдат изпратени на мисия зад граница, се казва още в предложението на Уилър. Той допълва, че е готов и на разговори за конкретизиране на правата, преди те да бъдат добавени към CTIA. От асоциацията също заявяват готовност за разговорите и принципно съгласие към идеята.