Войната в Украйна донесе смърт и опасност не само за хиляди хора, но и за много животни. Доброволци вече цяла година спасяват и се грижат за оцелели домашни любимци, чиито стопани са загинали или са били принудени да ги изоставят. Понякога обаче съдбата на някои животни, попаднали в ръцете на руски войници, се оказва по-сложна. Такава е и историята на един питон. Той се казва Купянск и от известно време живее в дома на харковския зоолог Дмитрий Шабанов. Кръстен е на град Купянск, който беше освободен от украинските военни в началото на септември.

Тогава те спасяват и питона - намерен в горящ руски танк, поразен от украинската армия.

Как точно голямата змия е попаднала там и какво е било правено с нея, не се знае, пише Свободна Европа. Военните, които са спасили животното, обаче разказват, че боец от Въоръжените сили на Украйна на име Богдан обезвредил два вражески танка, които обстрелвали позициите им по време на битка в гората в Харковска област. Под една от пламтящите бронирани машини боецът забелязал питона. "Възможно е да е изпълзял до танковете, за да се стопли, но не изключвам да е бил откраднат за забавление или храна. Често намирахме кучешки кожи и кости на руските позиции", разказа Богдан пред телевизионния канал "Обществен Харков". Военният занася питона в дома си в Харков, но признава, че се е страхувал от него.

Освен че огромната змия трябва да бъде хранена, Купянск изисква и специални грижи.

"Приятел ми каза, че момчетата в Купянск търсят място. По някое време ми се обади един човек и каза, че ще пристигне в моя район, но не може лично да донесе питона, защото го е страх от него", разказва Дмитрий Шабанов - зоолог и професор в Харковския университет "Каразин", пред кореспондент на Current Time. Сега Купянск живее в дома на проф. Шабанов и се чувства добре. Впоследствие се оказва, че истинското му име е Петя. Змията се оказва бившият домашен любимец на Валентина Литвинова, която работи хотелски комплекс. Тя вижда историята на питона по телевизията и се свързва с журналистите. По думите ѝ Петя е на почти 20 години.