Традицията за издигане на българския трибагреник в Чикаго по случай Денят на освобождението Трети март, датира от далечната 1960 г. 

Тогава група български емигранти се среща с тогавашния кмет на града Ричард Джей Дейли, спомня си вече покойният Александър Дърводелски, който е бил част от делегацията.

"Главният двигател на това всъщност беше инж. Овчаров и доктор Георги Паприков. Те се заеха с тази идея и се мъчеха да разберат как може да стане и тогава разбраха, че чрез PR за special events в Чикаго може да стане. Влезнаха във връзка с него и по негово предложение се изпрати молба до кмета Дейли, който обяви с една прокламация 3-ти март за Ден на България", спомни си пред екипа на BG VOICE през 2018 г. Дърводелски.

Делегацията разказва на кмета за българската история, като отделят по-голямо внимание на петвековното османско робство и несправдливо нарушеният в ущръб на България Сан Стефански мирен договор. Впечатлен от историята на народа ни, кметът започва кампания за българската кауза и две години по-късно губернаторът на щата Ото Кернер подписва специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден и официален празник на територията на щата Илинойс.

Постепенно с годините българите забравят за този документ и спират да се възползват от него.

Интересно е, че

когато се възобновява традицията

кмет на Чикаго е синът на Ричард Джей Дейли, носещ същото име Ричард Майкъл Дейли. Той възстановява правото на българите да отпразнуват по същия начин националния си празник, от времето на кметуването на неговия баща. 

Традицията беше възобновена през 2007 г. и се спазва за 17-ти пореден път.