Русия вече няма да е сред държавите, които ще бъдат представени в Изпълнителния съвет на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, след проведеното на 15 ноември гласуване. Нейното неизбиране е историческо, пише "Дневник".

През 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски призова ЮНЕСКО да изгони Русия в отговор на атаките й срещу украинското културно наследство. Той бе подновен от украинския парламент този юли след руските атаки срещу историческия център на Одеса, обявен за обект на световното наследство.

"Ерата на руското влияние приключи и с право: руските терористи нямат място начело на значими международни органи", написа Зеленски в X. 

Според резултатите от гласуването, публикувани на сайта на ЮНЕСКО, Сърбия, Албания, Словакия и Чехия са избрани за група II "Източна Европа" на Борда. Преди последното гласуване Русия неизменно беше сред страните, представени в тази група.

"Нелоши няколко седмици. Първо, Москва беше изхвърлена от Международния съд на ООН на изборите в Ню Йорк за първи път от основаването му, а сега и от изпълнителния орган на ЮНЕСКО, отново за първи път в историята си", отбеляза и постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица. 

По време на извънредно заседание на Общото събрание на ООН свикано заради анексирането на четири украински региона от страна на Москва часове след масираните руски ракетни удари върху украински градове, Кислица определи Русия като "терористична държава".

Москва беше изхвърлена от редица международни органи, включително Съвета на Европа и Съвета на ООН по правата на човека. На 9 ноември руският представител не получи място в Международния съд, губейки от румънския представител.

Към 2 ноември

327 културни обекта са били повредени или унищожени от руските атаки

срещу Украйна според информацията, публикувана от ЮНЕСКО.

"Културното наследство - това е, което ни прави богати и което трябва да пазим и предаваме на бъдещите поколения. Ето защо виждам, че това е една от фронтовите линии на тази война", каза дни преди гласуването в ЮНЕСКО Игор Пошивайло - съосновател на украинската Инициатива за реагиране при извънредни ситуации на културното наследството.

В допълнение към изявлението, направено от генералния секретар на ООН, ЮНЕСКО осъжда руската атака в буферната зона на обекта на световното наследство "Историческият център на Одеса", засягаща сгради с културно значение в обекта.

Извършена само две седмици след удара, който унищожи историческа сграда в Лвов, тази атака е втората досега в зона, защитена от Конвенцията за световното наследство в нарушение на Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжени конфликт.

Този удар съвпадна и с разрушаването на Културния център за народно изкуство и художествено образование в град Николаев на сто километра оттук.