Преди хиляди години Давид се затичал към Голиат. Старият завет разказва, че той бил единственият израилтянин, който се осмелил да предизвика на битка могъщия филистимец. Голиат бил високомерен и убеден в превъзходството си. Всеки ден се подигравал на израилтяните. Давид обаче намерил слабото му място и след изстрел в окото победил. Това вдъхнало кураж на сънародниците му, които атакували и спечелили войната. Оттогава всички неравни битки по света метафорично се свързват с онзи библейски миг, а на историята е предопределено да се повтаря в хармонични цикли. Когато му дойде времето.

На 14 юни Португалия стартира ужасяващо Европейското във Франция. Прави го с напълно неочакван Х срещу футболното географско, икономическо и военно джудже Исландия. След разочароващия Х звездата на иберийците Кристиано Роналдо заявява: "Това бе късметлийската им вечер. Така се радваха, все едно са станали европейски шампиони. Показаха, че имат слаб манталитет и няма да направят нищо в турнирa." Исландците стигат до  точка, а от яд голямата звезда на „Реал" отказва да размени фланелката си след мача.

Исландия е с население малко над 320 000. Едва 18 души уреждат административното лице на исландския футбол, а симпатичният северняк Йохан Кристенсон, който поддържа тревното покритие на националния им стадион, твърди, че познава и двамата футболни хулигани в държавата. Паралелно отборът има за вратар кинорежисьор и помощник-треньор, който в свободното си време е зъболекар. Спортната логика закономерно би изпратила на опашката ентусиастите на Ланс Лагербак. Където те, впрочем, са били. Преди 4 години. Сега са със 100 места напред. И идва въпросът - що за чудо се е случило в онези студени северни земи, които отглеждат сурови мъже и безпогрешен инстинкт за оцеляване?

На север няма чудеса. Казват, че скандинавските народи успяват да изградят стабилна държавност, защото отдавна са загърбили очакванията някой друг да им свърши работата. Да поднесе чудото. Да изрине снега. Да сгрее ръцете на децата им. Или просто да им спаси живота.

Статистиката е почти съвършена наука. Почти, защото тя често пропуска субективния фактор, който и преди хиляди години е строполил Голиат на земята. В спорта можеш да научиш всичко за противника си освен едно - колко силен характер може да прояви, когато всичко е срещу него. Това проличава в самия момент. Когато вече е твърде късно. Много отбори разбират силата на исландския футбол твърде късно. Португалия, Австрия, Англия, Унгария. Исландците са прецизни, хладнокръвни и трудни. Постигнали максимума в подготовката и „уволнили" холандския селекционер в квалификациите след две победи над „лалетата".

Приличат на впряг от синеоки хъскита в безкрайната зимна степ, който е готов да гони хоризонта, докато самият той се умори и застане на едно място. Така се ядосва Роналдо. Така се отстранява Англия. На четвъртфинала исландците губят от Франция, но са посрещнати като герои с традиционния боен вик на страната. Вик за първи път изпробван във футболни условия на националния им стадион от 50-ина фена. А сега - пят от десетки хиляди и изгледан в интернет от милиони. Между другото 10% от жителите на страната бяха във Франция да гледат отбора си. А рейтингът на мача им с Франция беше 99,8%. И това са точни цифри.

16-те на Лагербак вече са герои, а за Исландия се говори повече. Нека се учим от исландците. Те знаят как се създава нещо от нищото. Дори създадоха своя собствена конституция, след като от един огромен протест селектираха 500 души, а след това 25. За да я напишат. Това са мънички нюанси, за които Роналдо не е чул преди онази странна футболна вечер при 1 на 1, с която започна всичко. Но той не е виновен. Никой Голиат не вижда опасността, докато към очите му не полети камък. Когато вече е твърде късно. Така е било. Така и ще бъде.