Тайванският президент Цай Инг-вен убеди председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти да се срещнат в Калифорния вместо в Тайпе, за да избегнат агресивен отговор от страна на Пекин.

Миналото лято Маккарти беше заявил, че иска да посети Тайван, ако бъде избран на лидерския пост в Камарата. Въпреки това беше постигнато съгласие двамата да се срещнат вместо това в Калифорния, родния щат на Маккарти, за да се избегне демонстрация на сила, подобна на тази, когато тогавашният председател на парламента Нанси Пелоси посети Тайван през август, пише "Файненшъл таймс". 

Посещението на Пелоси беше едва второто от страна на председател на парламента след Нют Гингрич през 1997 г. След нейното пътуване китайската армия проведе мащабни учения и за първи път изстреля ракети над Тайван.

Настояването на Цай да се срещне с Маккартни в САЩ е сигнал за въздействието на военните действия на Китай, насочени към ограничаване и подкопаване на фактическата независимост на Тайван.

Президентката на Тайван Цай Инг-вен

"Споделихме някои разузнавателни данни за това, което китайската комунистическа партия прави напоследък, и за видовете заплахи, които те представляват", заяви високопоставен тайвански служител относно информацията, която Тайпе е предоставило на екипа на Маккарти.

Служителят заяви, че изглежда все повече решения ще се вземат от Си Дзинпин и неговото най-близко обкръжение. Цай ще посети Калифорния и Ню Йорк в началото на април като част от нейното пътуване до Централна Америка.