За 18-и пореден път в Чикаго ще бъде проведена тържествена церемония по издигане на българския национален флаг по случай националния празник, Трети март.

Тя ще започне в 12 ч. на площад „Дейли плаза“. 

Българският трибагреник ще бъде изнесен от представители на Българо-американската полицейска асоциация, съобщават във Facebоок страницата на Генералното консулство. 

Знамето ще бъде издигнато от проф. Иво Цветанов, преподавател в Университета на Илинойс в Чикаго, след което ще прозвучи и българският национален химн. 

Празникът ще завърши с поздравителни слова и празничен концерт с участието на танцовите ансамбли от Чикаго и изпълнения на деца от българските неделни училища в града.

По случай националният празник на България, за втора поредна година една от най-знаковите сгради в Чикаго ще бъде осветена в цветовете на трибагреника. Бяло, зелено и червено ще осветят антените на най-високата сграда в Чикаго, Willis Tower, която е третата най-висока сграда в Западното полукълбо, съобщи на Facebook страницата си генералният консул в Чикаго Светослав Станков. 

За трета поредна година

честването ще се състои на самия 3 март

В предишни години националният празник се организираше в почивни дни, близки до датата.

Ден по-рано, Денят на Освобождението на България от турско иго ще бъде отбелязан и в Ню Йорк. На 2 март (събота), точно в 12 ч. при „Бика на Уолстрийт“ ще бъде издигнат българският национален флаг, съобщават от Генералното консулство в града.  

„Химните, хората, песните, стиховете и мартеничките са оставени на нашето въображение!”, пишат още от Консулството на Facebook страницата си. 

По станала вече традиция в редица други американски градове българският национален празник ще бъде отбелязан с осветяване на знакови сгради и съоръжения в цветовете на родния трибагреник. 

Сградата на общината на Лос Анджелис (City Hall) ще грейне в бяло, зелено, червено навръх Трети март. Инициативата на генералния консул на Република България в Лос Анджелис, Бойко Христов, се реализира за трета поредна година, като сградата ще светне в 18,30 ч. и ще остане така през цялата нощ.


„Екипът на генералното консулство и Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис, ще ви очакват в 18,30 ч. в Gloria Molina Grand park между улиците N Broadway и N Hill St, откъдето сградата се вижда централно.

Очакваме ви с нетърпение да споделим заедно празника! Координати на мястото на събирането: 34.05511 N, 118.24506 W“, пишат на Facebook страницата си от генералното консулство. 

В Сиатъл пък,

в цветовете на българското знаме ще бъде осветено виенското колело

в града. Покана за събитието отправиха на своята страница във Facebook от Българския център за култура и наследство в Сиатъл. То ще се състои на 3 март (неделя) от 17:00 до 21:00 часа местно време. Адресът е: The Seattle Great Wheel, Pier 57, 1301 Alaska Way, Seattle, WA 98101.

„Елате да го видите, доведете семейство и приятели, качете се на колелото, вечеряйте на кея. Нека използваме тази инициатива да поговорим за България, да почетем историята и трибагреника и да разкажем на децата си“, призовават организаторите. 

От Центъра добавят, че всеки, който желае, може да отиде между 19:00 и 20:00 часа местно време в парка Kerry Park в квартал Queen Anne, „откъдето има чудесна гледка към колелото и града“. Адресът е: 211 W Highland Dr., Seattle, WA 98119.

Организаторите канят хората да си направят снимки с осветеното в бяло, зелено и червено виенско колело, а след това да ги публикуват в социалните мрежи и във Facebook групата на Българския център за култура и наследство в Сиатъл с #BulgarianFlagSeattleWheel2024. 

За първи път тази година ще бъде осветен и мостът „Морисън“ (Morrison Bridge) в Портланд, щата Орегон, който представлява главна пътна артерия за центъра на града със съдействието на Йордан Илчев и Бистра Оташлийска.


И тази година Генералното консулство на Република България в Торонто кани сънародниците ни в Канада да станат съпричастни с честванията на Националния празник. За четвърта поредна година екипът успя да организира и подготви осветяването на

Ниагарския водопад в цветовете на българския трибагреник

Събитието ще се състои от 22.00 (10 PM) вечерта на 3 март – неделя. 

В провинция Онтарио на 4 март от 14 ч. пред сградата на общината в град Ниагара Фолс ще бъде издигнато и българското знаме на специална церемония заедно с кмета на града Джим Диодати. Ден по-късно, на 5 март от 18 ч. на адрес – Todmorden Mills Heritage Site, 67 Pottery Rd, Toronto, ON M4K 2B9, Генералното консулство организира и тържествено честване по случай Националния празник.

Цялата българска общност е поканена да се присъедини и участва в събитието.

На 6 март в 12:15 ч. българското знаме ще бъде издигнато и пред сградата на парламента на провинция Онтарио. 

„Ще се радваме повече български граждани да могат да присъстват на това значимо събитие“, пишат от Консулството на Facebook страницата си.


В провинция Британска Колумбия по случай Националния ни празник ще бъдат осветени сградата на общината във Ванкувър и най-старият мост в града – „Бурард бридж“. В провинция Албърта, столицата Едмънтън, в цветовете на националния трибагреник ще светне „Хай левел бридж“, а в град Калгари, ще бъде издигнато българското знаме пред сградата на общината в града.