Windows има няколко версии, които бяха бойкотирани от потребителите и след време никой няма да помни за тях. Едната - Windows 2,000 е всъщност отдавна забравена. Същото е на път да стане с Vista, а по всичко изглежда, че подобна нерадостна съдба очаква и Windows 8, за който ,,Майкрософт" хвърли толкова усилия, че и реклама. Осмицата така и не успя да грабне масовия потребител с настолен или преносим компютър. Двойният интерфейс на платформата е критикуван, че е доста сложен за управление с клавиатура и мишка, а същевременно е и твърде разделен.
,,Майкрософт" иска да привлече вниманието на хората със следващото поколение на Windows и затова подготвя доста сериозни промени. Повечето от тях вече са известни, например връщането на класическото старт меню, но с известни промени, като добавянето на част от плочките от модерния интерфейс.
Освен това приложенията за модерния интерфейс ще могат да се отварят и в самостоятелни прозорци и да се използват в класическия работен екран. Към това софтуерният гигант подготвя и добавянето на виртуални екрани. Всички останали популярни операционни системи вече имат такава възможност. Това позволява на потребителите по-лесно да подреждат и групират приложенията си, да работят с повече от тях едновременно. Тази опция липсваше в Windows поради неизвестни причини. Сега ,,Майкрософт" я разработва за Windows 9, макар и все още да не са напълно ясни плановете за нейните възможности.
Друга сериозна промяна спрямо Windows 8 ще бъде премахването на изскачащата странична лента, известна като Charms Bar. Най-вероятно тя ще изчезне от всички версии на Windows, включително и за таблетите. Модификации ще има и при модерните приложения. Те ще имат ленти с инструменти, където ще са преместени функциите от Charms Bar.
,,Майкрософт" се надява да е готова с демонстрационната версия на Windows 9 (с кодово име Threshold) през есента на тази година. Желанието на компанията е платформата да се хареса най-вече на потребителите на Windows XP, Vista и 7, както и на бизнеса, като ще се опита да интегрира максимално много от техните желания в новата платформа.