Потреблението на Windows 8 и всичките му вариации през юни т.г. се е понижило спрямо предходния месец. Данните са на анализаторската компания ,,Нет апликейшънс". Спадът е минимален, с 0.1% до 12.5% дял за Windows 8 и Windows 8.1, взети заедно. Безапелационен лидер е Windows 7, който се използва на 50.55% от компютрите по света, като това е четвъртият пореден месец, в който тази версия на платформата отбелязва ръст. На второ място е Windows XP, който все още може да бъде срещнат на 25.31% от машините. Общо Windows се използва на 91.5% от компютрите по света. Mac OS X е наличен на едва 3.95%, а Linux - на 1.74%, обединено за всички видове дистрибуции. Изненадата за понижението на потреблението на Windows 8 и 8.1 няма да е добра новина за Microsoft. Обновеният Windows 8.1 получи доста похвали за внесените подобрения и това му помогна да изпревари Windows 8 по популярност, макар и с по-малко от процент: 6.61 спрямо 5.93. Това остава значително по-малко от първоначално заявените амбиции от Microsoft.
Има няколко причини защо това се получава. На първо място, Windows 8 е насочен най-вече към таблетите и лаптопите със сензорни екрани. Те обаче все още са твърде скъпи (точно както са и таблетите с хардуер за класически Windows) и не се радват на голяма популярност. Освен това основните промени в Windows 8 практически са в ущърб на потребителите на компютри. Новият т.нар. модерен интерфейс е критикуван и до днес, като изглежда стъпка назад в гъвкавостта на операционната система при работа с множество приложения едновременно. Този проблем би могъл да се реши много лесно, като се създаде възможност за приложенията за тази част на Windows 8 да работят в класически прозорци на традиционния работен екран. Така ще се създаде и по-голяма взаимосвързаност между двете части на платформата, които сега изглеждат като два почти отделни свята. Това обаче все още не се случва.
Бизнес клиентите също не виждат големи ползи в Windows 8. За тях излиза по-изгодно да използват по-стария и вече по-евтин Windows 7, който разполага с почти всичко необходимо от гледна точка на сравнително актуални технологии. Обикновените потребители също не виждат смисъл от използването на Windows 8. А за капак на всичко някои производители на компютри също обърнаха гръб на платформата. HP например започна да предлага част от моделите си с Windows 7 по подразбиране, а Windows 8 е опция по желание вместо обратното.