сн. „Майкрософт“

Представители на Microsoft направиха поредния недвусмислен „намек" за това, че в бъдеще Windows ще престане да бъде традиционна операционна система и ще заприлича повече на услуга. Това значи, че Windows 11 най-вероятно няма да има.

По време на конференцията Ignite, която протече тези дни в Чикаго, представители на Microsoft заявиха, че смятат десетката за последната версия на операционната система Windows. Макар на първо четене да звучи леко стряскащо, това изявление всъщност е просто поредната добавка в една отдавна дискутирана посока на развитие за фирмената ОС платформа. С него Microsoft всъщност потвърждава, че Windows ще престане да бъде традиционна операционна система и ще заприлича повече на услуга. Това означава, че вече няма да има генерални обновления на операционната система на всеки няколко години и след Windows 10 не бива да се очаква да излезе и Windows 11. Вместо това системата ще бъде развивана постоянно, а всички обновления за нея ще бъдат внедрявани веднага след като станат готови. Това се отнася не само за РС платформата, но и за софтуера за фирмените устройства HoloLens и Xbox.

Така предстоящата Windows 10 с времето постепенно ще стане най-разпространената операционна система в света, което вероятно ще облекчи работата на потребителите, администраторите и програмистите. С преминаването към новия модел за актуализация ще отпадне и необходимостта да се плаща периодично за нова операционна система, след като веднъж такава вече е закупена.

Същевременно всеки ден се появяват нови и нови подробности около Windows 10. Очаква се новата версия на операционната система да забие последния пирон в ковчега на Windows Media Center. Макар че тази програма бе изоставена още през 2009 година, все пак бе включена в последния пакет обновления за Windows 8. Поради това Windows Media Center все още има немалко предани почитатели, които вероятно ще недоволстват. Microsoft представи Windows Media Center през 2001 г. в рамките на ОС версията Windows XP Media Center Edition. Тогава приложението беше добра идея и се отличаваше с удобен пълноекранен режим на работа и поддръжка на ТВ тунери и възможности за поддръжка на дистанционно управление. Замисълът беше този инструмент да направи РС техниката по-подходяща за използване в дневната и редица производители пуснаха специални компютри с акцент върху Windows Media Center. Програмата обаче така и не успя да си спечели кой знае каква популярност, за да оправдае усилията по евентуалното си по-нататъшно развитие. Поради което най-верните фенове на Windows Media Center, изглежда, ще трябва да се придържат към Windows 8.1 поне дотогава, докато някой благодетел не намери начин да адаптира и пренесе приложението в операционната система Windows 10.