сн. „Търнър“

Размерът на тленните останки на жертвите на катастрофата със самолета на египетската авиокомпания „Иджипт еър" навежда на мисълта за взрив на борда. Това смята египетски съдебен лекар. Малкият размер на тленните останки навежда на мисълта за експлозия. Най-голямата част от тленна останка намерена досега е с размера на длан. Някои от тленните останки бяха доставени в 23 чувала за анализ в Кайро, каза представителят на египетските съдебно-медицински власти. Експертът - високопоставен съдебен лекар, който е част от египетския разследващ екип, казва, че той лично е прегледал останките на жертвите, докарани в моргата на Кайро. Логичното обяснение е взрив, който е свалил самолета, казва той. Но какво е причинило взрива не мога да кажа, допълва специалистът, пожелал да запази анонимност. Той казва, че досега има доставени 80 части от тела. Няма дори запазена цяла част от тяло, като например глава или ръка, казва експертът и допълва, че една от частите е лявата половина на човешка глава.

Негови колеги патолози обаче казват, че все още малък брой останки са донесени в Кайро и е прекалено рано да се говори дали е имало експлозия на борда. Египет със зъби и нокти опровергава версията за взрива, защото това ще удари както туризма - за пореден път, така и върху самата авиокомпания, с която хората ще спрат да летят от страх за живота си. „Когато падне самолет, задължително в един или друг момент има експлозия, която го разбива. Няма значение дали експлозията ще стане във въздуха - в резултат на авария или на престъпно действие - или когато се сблъска с водната повърхност след падане от 11 км височина", заяви пък източник, близък до разследването. По думите му това не значи, че в самолета е имало експлозив.

Съдебни лекари взеха ДНК проби от роднини на жертвите от катастрофата, за да установят на кого принадлежат тленните останки, които бяха докарани в неделя и в понеделник в моргата в Кайро.

Самолетът, изпълнявал полет от Париж за Кайро, падна по все още неустановени причини на 19 май в Средиземно море между о-в Крит и северния египетски бряг. Следователи досега не са намерили каквито и да е следи от експлозиви, които биха могли да наведат на мисълта за бомба на борда. В катастрофата над Средиземно море загинаха 66 души. Трагедията се разигра в ранните часове на миналия четвъртък. Начинът, по-който е летял самолетът, преди да изчезне от радарите, резките му отклонения под различен ъгъл наляво и надясно навеждат на мисълта за взрив или борба в пилотската кабина. Досега обаче няма категорични доказателства за тези хипотези. Черните кутии на машината все още не са намерени. Египет прати подводница за издирването им. Френски кораб се присъедини към международните усилия за локализиране на останките от самолета и за издирването на черните кутии. В операцията участват и кораби и самолети от Великобритания, Кипър, Гърция и САЩ.