"Възраждане" обяви в сряда, че ще внесе от свое име искането за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи дали има пране на пари около проекта "Исторически парк" на Ивелин Михайлов.

С това партията на Костадин Костадинов подкрепи инициативата, започната преди ден от трима бивши депутати на "Величие" Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков, които останаха близки до "полковник" Николай Марков.

В сряда председателят на парламента обяви, че направеното искане от тримата независими депутати за създаване на комисия "Исторически парк" е недопустимо. Причината е, че искания за създаване на комисии могат да се правят само от парламентарни групи.

"Предложих на парламентарните групи да се запознаят с мотивите на искането за създаване на тази временна комисия и, по свое желание, ако искат и съвместно, да внесат подобен проект за решение, който аз ще припознаяи ще подложа на гласуване", каза Рая Назарян.

След това Цвета Рангелова от "Възраждане" обяви, че ще направи предложението за създаване на комисия “Исторически парк“ от името на парламентарната група.

В мотивите си депутатите от разпадналата се група на "Величие" са записали, че съмненията около дейността на крепостта "Исторически парк" възникват от проверките, инициирани от НАП. Те напомнят и за множеството медийни публикации във връзка с функционирането на комплекса, които очевидно не ги смущаваха преди изборите.

Георгиев,  Василева и Куков настояват временната комисия да проучи всички данни за "извършване на престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов" и атракциона "Исторически парк".

Те искат парламента да се заеме с това дали има измама, търговия с влияние и потенциални връзки с лица, свързани с представители на местната или централната власт. Предлагат комисията да проучи и "евентуалното наличие на данни за бездействие на прокуратурата, МВР и други компетентни органи", както и дали е имало"чадър над Ивелин Михайлов и дейността на комплекс "Исторически парк".

Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков останаха верни на бившия председател на несъществуващата вече група на "Величие" - "полковник" Николай Марков.

Предложението за създаването на комисията идва след раздора между доскорошните основни лица на "Величие" – Николай Марков и Ивелин Михайлов, които доскоро обикаляха заедно страната, а сега си разменят взаимни обвинения за заплахи и натиск.  

Преди няколко години лидерът на "Възраждане"  Костадин Костадинов и Ивелин Михайлов също демонстрираха голяма близост помежду си, но след това пътищата им се разделиха.

Партия "Величие" успя да влезе в парламента и да спечели близо 100 000 гласа, стъпвайки на популярността на Михайлов, на самия "Исторически парк", както и на влиянието в социалните мрежи на "полковник" Николай Марков. Сега "Възраждане" изглежда се опитва да придърпа към себе си част от хората и електората на "Величие".