Хасан като „печеливш“

Само с условна присъда завърши дело за откраднат лотариен билет с печалба от 100,000 лева. След година и половина и множество съдебни заседания състав на Кубратския районен съд изслуша пледоариите по процеса и сложи точка на сагата по скандалния случай.

Обвиняем бе възпитателят от ВУИ Завет Ергин Хасан. Той се изправи пред Темида за това, че е измамил ученика си Иван Асенов, като регистрирал на свое име неговия печеливш билет. Делото срещу 43-годишния Хасан започна през август 2016 година и от тогава до сега бе отлагано близо десет пъти по различни причини. Скандалът гръмна, след като медиите описаха как възпитателят е взел печеливш билет от Националната лотария, изтеглен от ученика му Иван, и е получил на свое име парите. От данните, оповестени от прокуратурата, както и от нашето журналистическо разследване стана ясно, че на 17 септември 2015 година 14-годишният Иван си купил билетче от 2 лева на играта „Златната 7" от хранителен магазин в центъра на Завет. Още в магазина момчето изтрило билетчето и видяло, че печели 100,000 лева или 1 килограм чисто злато. Свидетели на радостта му били няколко момчета от интерната, както и собственичката на магазина.

Възпитателят обаче взел печелившия билет от ученика, като му казал, че уж ще го пази, след което го регистрирал от свое име в сайта на лотарията и получил парите вместо него на личната си банкова сметка. Малко след случилото се Хасан участва и в местните избори като кандидат за кмет на Драгомъж от квотата на ДПС, но не спечели. Пред съда той не се призна виновен, твърдеше, че момчето е купило билета с пари, който той му е дал.

Прокурорът по делото пледира три години условна присъда за Хасан с максимален петгодишен изпитателен срок, адвокатите му пък настояваха да бъде оправдан. И в последната си дума пред магистратите обвиняемият поиска да го признаят за невинен.

След близо пет часа заседание Кубратският районен съд постанови две години условна присъда с три години изпитателен срок за Ергин Хасан, като го призна за виновен в измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Възпитателят бе осъден да плати 100,000 лева на ученика си заедно с лихвите от датата на престъплението до окончателното им изплащане, за негова сметка ще останат и всички разноски по делото. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Разград.