Майка от Охайо разкри как нейният здрав син тийнейджър е бил „на часове от  мозъчно увреждане“, след като е бил поразен от същата пневмония, която се разпространява в Китай.

14-годишният Уилям Маккарън бил откаран по спешност в болница в сряда, след като се прибрал от училище, „плачейки и сграбчвайки се за гърдите“, казвайки, че „едва може да диша“.

„Беше много блед и едва успяваше да остане буден, държеше се така, сякаш ще припадне“, разказва майка му, Моли Кембъл, пред DailyMail.com.

Когато той пристигна в спешното отделение, лекарите установили, че дробовете на Уилям са толкова пълни с течност, че

тялото и органите му страдат от липса на кислород. 

„Казаха, че ако падне още по-ниско, това може да причини увреждане на мозъка по някакъв начин“, каза Моли, едва сдържайки сълзите си. „Беше изключително уплашен. Извадихме истински късмет."

Уилям е диагностициран с микоплазма, бактериалната инфекция в центъра на нови огнища на пневмония в Китай и няколко европейски страни.

Той е едно от повече от 140 деца в района на окръг Уорън в Охайо, които се разболяват от белодробното заболяване, за което лекарите казват, че случаите са толкова много, че „отговарят на определението за огнище“.

Здравните служители на окръг Уорън съобщиха в четвъртък, че са лекували „изключително голям“ брой деца с пневмония - 145 случая от август насам.

Средностатистическият пациент е на около 8 години. За щастие няма информация за смъртни случаи, но броят на пациентите е необичайно висок.

Микоплазма е бактериална инфекция, която причинява епидемии на всеки пет или повече години, но рядко влиза в новините, тъй като случаите протичат леко и смъртните случаи са изключително редки.

Разликата този път, обясниха експерти пред DailyMail.com, е, че имунитетът на децата е нисък след локдауните, затварянето на училища и носенето на задължителни маски.

Смята се също, че бактериалната инфекция е причина за епидемията в Китай, която препълни педиатричните болници в Севера. Освен това е довела и до  няколко смъртни случаи в части от Европа, включително Нидерландия и Дания.

Но лекарите подчертаха, че огнищата не са резултат от прехвърляне на инфекции от държава в държава.

СЗО отправи допълнително искане към Китай за повече информация относно огнищата в страната и данните показват, че страната изпитва увеличен брой деца, болни от Mycoplasma pneumoniae още от май.

Докато Китай продължава да се бори със собствените си пренаселени болници и болни деца, които не ходят на училище, в Европа започнаха да се появяват огнища. В четвъртък датските здравни служители казаха, че също се борят с нарастване на същия тип пневмония, засягаща Китай.