Ако обмисляте покупка на жилище или пък да продадете сегашния си дом, за да намерите нещо, което отговаря по-добре на нуждите ви, може да имате въпроси относно това какво се случва с цените на жилищата днес. Ето какво трябва да знаете.

Все още има много объркване и дезинформация. Така че, без значение какво може да сте чули за това как вървят цените, националните данни показват, че те всъщност са се изкачили отново.

Както можете да видите, през първата половина на 2022 г. цените на жилищата се повишиха значително. Тези увеличения бяха драматични и неустойчиви. И така, през втората половина на 2022 г. цените се коригираха. Тези спадове бяха малки и не продължиха много дълго. Все пак новините направиха голяма услуга за това да се видят леки спадове, което може да ви е накарало да се тревожите.

Но това, което е важно да знаете е, че през 2023 г.

цените отново се покачват

и този път с по-нормални темпове. Фактът, че и трите доклада сега показват по-характерни увеличения на цените през тази година, е добра новина за жилищния пазар.

Стойността на жилищата се покачва в едни от най добрите за живеене градове в САЩ

След като виждате стабилен ръст на цените на имотите на национално ниво през последните няколко месеца, може да се чудите дали цените се покачват и във вашия район.Въпреки че сумите ще варират от една област до друга, цените на жилищата се повишават в тези признати за едни от най-добрите градове в САЩ, които Case-Shiller отчита в своя месечен ценови индекс.

Ето защо толкова много експерти са в състояние да прогнозират, че цените на жилищата ще завършат годината положително и ще продължат да се покачват и през 2024 г.

Ето как това ви засяга

За купувачи: Ако сте изчаквали със закупуването жилище, защото сте очаквали то да поевтинее, фактът, че цените на жилищата се покачват, трябва да разсее съмненията ви. Купуването на жилище, преди цените да се повишат още, може да бъде умен ход, тъй като стойността на имотите обикновено се повишава с течение на времето.

За продавачи: Ако сте отлагали продажбата на къщата си, защото сте се притеснявали как промяната на цените на жилищата ще се отрази на стойността й, сега може да е добър момент да работите с агент по недвижими имоти, за да пуснете дома си на пазара. Не е нужно да чакате повече, защото данните показват, че цените на жилищата са във ваша полза.

В заключение, ако сте забавили плана си за покупка, защото сте се надявали, че цените на жилищата ще паднат, не очаквайте това – цифрите показват, че те се покачват в национален мащаб. За да разберете по-добре как цените на жилищата се променят във вашия район, нека се свържем.

„Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.”