Върховният съд на САЩ отхвърли ограниченията, наложени от по-нисша съдебна инстанция, върху хапче за аборт, широко използвано в САЩ за прекъсване на бременност, съобщи CNN.

В единодушното си становище съдът заяви, че групите против абортите и лекарите, които оспорват медикамента мифепристон, нямат правна легитимация да заведат дело.

Лекарите, които настояват използването на мифепристона да бъде ограничено, твърдят, че той е опасен и недостатъчно проучен.

Съдия Брет Кавано, постанови, че макар ищците да имат „морални, идеологически и политически възражения срещу абортите по желание и срещу облекченото регулиране на мифепристона от страна на FDA“, това не означава, че те имат право да претендират юридически за спирането на лекарството.

Ищците не са успели да докажат, че са претърпели някаква вреда, което означава, че „федералните съдилища са неподходящият форум за разглеждане на опасенията относно действията на FDA“, добавя той.

„Ищците могат да представят своите опасения и възражения на президента и FDA в рамките на регулаторния процес или на Конгреса и президента в рамките на законодателния процес“, пише Кавано. 

„И те могат също така да изразяват своите възгледи за абортите и мифепристона пред съгражданите си, включително в политическия и избирателния процес.“

Като отхвърли делото на това основание, съдът избегна вземането на решение по правната същност на въпроса дали FDA е действала законосъобразно, като е отменила различни ограничения, включително едно, което прави лекарството достъпно по пощата, което означава, че същите въпроси могат да се върнат в съда в друго дело.

Друго регулаторно решение, оставено в сила, означава, че жените все още могат да получат хапчето в рамките на 10 седмици от бременността, вместо в рамките на седем. 

По същия начин ще остане в сила и решението да се разреши на доставчици на здравни услуги, различни от лекари, да отпускат хапчето.