Усилията на президента Джо Байдън за опрощаване на близо 400 млрд. долара студентски заеми се оказаха застрашени по време на изслушване във Върховния съд на САЩ, доминиран от консерваторите, предаде АФП. В представените във вторник аргументи мнозинството от съдиите посочиха, че според тях Байдън е превишил правомощията си, като е приел скъпоструващата програма без специално разрешение от Конгреса.

Тяхното евентуално решение по делото, заведено от консервативните щати, може да има огромно въздействие върху милиони американски домакинства, които са длъжни да плащат за университетски разходи години и дори десетилетия след завършване на образованието си.

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс заяви, че делото повдига "изключително сериозни" въпроси относно разделението на властите между изпълнителната и законодателната власт.

Източник архив

"Конгресът не трябваше да се изненадва, когато половин трилион долара се изтриват от сметките заради политиката на Байдън", каза той, "Ако студентският дълг е толкова важен въпрос и Конгресът не се е заел с него, това може да бъде добър урок за президента да не действа самостоятелно."

Извън съда обаче задлъжнели студенти, плащаши години наред таксите в най-скъпите университети в света, заявиха, че се нуждаят от облекчение. Омамус Огени, едва 20-годишен, вече дължи 31 000 долара за обучението си за придобиване на степен по неврология в Университета на Вирджиния.

"Това е много несигурно състояние", казва той, "То не ни позволява да сме сигурни в бъдещето си, в кариерата си, защото имаме това непосилно бреме, което трябва да изплатим."

Близо 43 милиона американци притежават федерални студентски заеми на стойност 1,6 трилиона долара, а някои от тях в крайна сметка ги изплащат в продължение на десетилетия, докато създават работни места и семейства.

Планът на Байдън за намаляване на дълговете дойде на фона на замразяването на плащанията по студентските заеми, въведено от неговия предшественик Доналд Тръмп по време на пандемията от коронавирус.

Тъй като плащанията по заемите все още са замразени, през август той предложи да опрости до 20 000 долара студентски дългове на лица с ниски и средни доходи, като сумата ще зависи от доходите на лицето. Въз основа на броя на заявленията това ще излезе на федералните власти около 400 млрд. долара.