Върховна касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерство на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати с искане да й бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани. Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10.02.2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към Министерство на финансите на САЩ. Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия.

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията, съобщават от прокуратурата. Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване.

Както е известно, Вашингтон добави още петима българи към наказаните по глобалния антикорупционен закон „Магнитски“.

Става въпрос за бившият главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, бившият финансов министър Владислав Горанов, лидерът на партията „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов, бившият главен изпълнителен директор на Александър Христов Николов и бившият енергиен министър Румен Овчаров. Това е в допълнение на първите 6, включени в списъка през юни 2021 г.

Тогава бяха наложени санкции на депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и издирвания по редица обвинения в България бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай. Забрана за влизане на американска територия беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов