Вълна от самопризнания по делото "Мартов" седмици преди старта на същинския процес. След като трима вече признаха вината си и получиха присъди, нови осем от обвинените българи правят същото. Обвинените са общо 17, но един от тях е в България. Стартът на процеса е насрочен от съдия Гузман за 3 октомври.

Споразуменията с прокуратурата пък разкриват как е действала престъпната схема и показват желанието на американските власти да си подсигурят силно дело чрез самопризнания, снимков материал, подслушани разговори и телефонни записи срещу сочения за главатар на групата за банкови измами Георги Мартов, по прякор Мицубишито.

Присъдите на тези, които досега са се признали за виновни, варират между 4 до 7 години, като прокуратурата обикновено препоръчва те да излежат между половината и две трети от долната граница, което за повечето означава между 2 до 3 години ефективно зад решетките. Те бяха арестувани в края на март 2014 година и за тези, които не са пуснати под гаранция, това означава, че към момента на обявяване на присъдата ще са излежали ефективно полагащото им се време зад решетките.

През последния месец Деян Славчев и Георги Вангелов признаха вината си и препоръчаните присъдите за тях са съответно 63 до 78 месеца и 70 до 87 месеца, като прокуратурата препоръчва те да излежат ефективно половината от това време. Славчев вече е навън и чака в Чикаго делото като свидетел. Същата е съдбата и на Радослав Павлов, който беше пуснат на свобода в началото на лятото. След края на евентуален процес и двамата ще бъдат депортирани обратно в България.

В следващите седмици своята вина ще признаят още собственикът на център "Родина" Емил Господинов, Доменико Евтимов, Младен Георгиев, Карл Поповски, Иван Коцелов и Светослав Неделчев. Те вече имат дати, за да признаят пред съда своята вина. А според източници на BG VOICE в следващите дни примера им ще последват и други, изпреварвайки старта на процеса на 3 октомври. Не било учудващо, ако всички обвинени направят това и дело въобще да няма, тъй като то би струвало много в защита, а и е малко вероятно да получат по-добри присъди.

От досегашните самопризнания става ясно

как е работила схемата

Мартов е получавал номера на кредитни и дебитни карти от България. Те са били крадени чрез скимиращи устройства, прикрепени на банкомати в различни държави по целия свят - Европа, Африка и Азия.

След това Мартов раздавал номерата на момчетата в Чикаго, които ги кодирали върху бели пластики и с тях източвали парите от сметките на нищо неподозиращите жертви от другия край на света. Те получавали 20% от изтеглените пари. Останалите отивали при Мартов, който също задържал част за себе си, а останалите изпращал чрез Money Gram в българския център "Родина". Собственикът му Емил Господинов пък също поправял скимиращи устройства според самопризнанията на Славчев и използвал данните на българи, които преди били клиенти, но вече не живеели в Чикаго, за да изпраща парите до България.

Мартов също раздавал скимиращи устройства на момчета тук, които да  поставят на банкомати  в района на Чикаго.

Според самопризнанията групата имала силни дни, в които успявали да източат по 100 хиляди долара в рамките на 24 часа.

Новите признания обаче

разкриват интригите в групата

- взаимното крадене на момчетата от Мартов, вземайки за себе си повече от уговорените 20 процента - практика, която самия той пък правел спрямо партньорите си в България. Други пък искали да бъдат единствените, които да работят с Мартов и неговите канали за доставка на номера на кредитни карти. Така постепенно в добре сработената схема се проявили пробойни и някои момчета започнали да работят сами за себе си. Други пък казвали на Мартов, че са недоволни, че той работи с нови момчета.

Схемата действала поне от 2010 година насам, но краят на групата идва през март 2014 година, когато при съвместна операция на ФБР и ДАНС 17 души са арестувани в Чикаго и София.

Първите двама, които признаха вината си - Димо Дешков и Николай Тодоров-Никеца, вече бяха депортирани обратно в България.