Подводният вулкан Колумбо под остров Санторини беше тих след последното си изригване преди близо 400 години, но не спи, твърдят учени, цитирани от The Guardian. Неоткрита преди това камера с магма постепенно се пълни със стопилка, което кара изследователите да препоръчат наблюдение на вулкана в реално време. Последният път, когато Колумбо изригна през 1650 г., той уби 70 души, но нарастването на населението и туризмът на Санторини означават, че въздействието на еквивалентно изригване днес може да бъде много по-голямо.

Вулканът принадлежи към силно експлозивно семейство вулкани, способни да произведат изригващ стълб с височина десетки километри. Също така е

възможно да предизвика цунами

което го прави много опасна перспектива. Използвайки нова техника за изобразяване – подобна на медицински ултразвук – Kajetan Chrapkiewicz от Imperial College London и колегите му забелязаха стопилка, събираща се на около три килимоетра под вулкана. Техните заключения, които са публикувани в списание Geochemistry, Geophysics, Geosystems, предполагат, че въпреки че изригването не е неизбежно, вулканът представлява сериозна заплаха. Друга група изследователи на борда на изследователския кораб Joides Resolution пробиват седименти около Колумбо, за да реконструират историята на изригването му през последните няколко милиона години. Освен всичко друго, те се надяват да разберат връзките между земетресенията и вулканите в този регион и да проучат влиянието на промяната на морското равнище върху размера и честотата на изригванията.