Най-голямата ракета в историята - "Старшип" на SpaceX, собственост на Илон Мъск беше изстреляна в четвъртък, но взривена във въздуха едва четири минути след това. 

Това бе вторият опит за тестов полет на най-голямата и мощна ракета, създавана някога, след като плановете за изстрелването й преди няколко дни се провалиха заради технически проблем в последния момент. Ракетата излетя с няколко минути забавяне.

Общо 33 двигателя заработиха успешно, задвижвайки 120-метровата ракета в небето. В момента на излитането всичко започна да трепери и се отдели огромен пламък. Минути след излитането  беше активирана и системата за прекратяване на полета, след "бързо непланирано разглобяване" във въздуха. 

В понеделник историческият тест на „Старшип“ бе спрян буквално в последните минути заради технически проблем.

Ракетата трябваше да излети, но изстрелването й беше отменено заради "замръзнал клапан". В туит Илон Мъск каза, че клапанът за налягане „изглежда е замръзнал“.

Ракетата "Старшип" е разработена от компанията му "Спейс Екс".

Тя се очаква да излети от космическата база Старбейс в Бока Чика в Южен Тексас.

120-метровата ракета, разработвана от компанията на Илон Мъск в продължение на години, е най-голямата и най-мощна в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс. "Спейс Екс" получи разрешение за полета от американския регулатор.

Досега тази ракета носител не е летяла в пълната си конфигурация от първа степен, наречена "Супер Хеви".

Втората степен на конфигурация на превозното средство - космическият кораб "Старшип", който дава името на цялата ракета, извърши суборбитални полети на височина от 10 км. Някои от тези тестове завършиха с експлозии.

Този кораб беше избран от НАСА за кацане на астронавти на Луната като част от мисията "Артемис 3", официално планирана за 2025 г.