Георги Мартов-Мицубишито и Нушка когато бяха двойка

Когато преди две години и половина 17 българи бяха арестувани в Чикаго и София по обвинения за пране на пари и банкови измами, властите обявиха схема за милиони, а за главатар посочиха Георги Мартов-Мицубишито. В понеделник, 26 септември, и последният от обвинените се призна за виновен. Единствено Михаил Петров се води беглец от закона, след като съдът в България отказа да го екстрадира в САЩ.

Така процесът срещу групата, който трябваше да започне на 3 октомври, няма да се състои.

Повече от момчетата получиха присъди между 2 и 7 години, като ще трябва да излежат ефективно между 50 и 66% от наложеното наказание. Така повече от тях са или вече навън, или скоро ще излязат. Тези, които бяха под гаранция, ще трябва да излежат наказанието, когато то официално бъде обявено от съдия Гузман през следващите месеци. Присъдата за Мартов ще е между 9 и 11 години, но според запознати съдът ще му наложи долната граница и той ще навън след около година и половина.

Предпоследна според съдебните регистри се е признала за виновна Теменуга Колева - Нушка - дългогодишната приятелка на Георги Мартов, с когото имат дъщеря. Тя се е признала по обвинение за възпрепятстване на правосъдието. През януари 2012 година под наставлението на Мицубишито тя е изтрила компютърни файлове, след като той е заподозрял, че властите го следят. Присъдата, която се полага, е между 10 и 16 месеца, като от прокуратурата заявяват, че ще препоръчат долната граница, а Нушка да лежи 66% от нея, т.е. 6 месеца.

Последният признал се за виновен е Недислав Гъбов. Обвинението е за измама по електронен път, а присъдата ще е между 21 и 27 месеца затвор.

Всички потвърждават в самопризнанията си, че са участвали в схема за източване на кредитни карти, ръководена от Георги Мартов. Той получавал номера на кредитни и дебитни карти от България. Те били крадени чрез скимиращи устройства, прикрепени на банкомати в различни държави по целия свят - Европа, Африка и Азия.

След това Мартов раздавал номерата на момчетата в Чикаго, които ги кодирали върху бели пластики и с тях източвали парите от сметките на нищо неподозиращите жертви от другия край на света. Те получавали 20% от изтеглените пари. Останалите отивали при Мартов, който също задържал част за себе си, а останалите изпращал до България.

Мартов също раздавал скимиращи устройства на момчета тук, които да поставят на банкомати в района на Чикаго.

Според самопризнанията групата имала силни дни, в които успявала да източи по 100 хиляди долара в рамките на 24 часа.

Схемата действала поне от 2010 година насам, но краят на групата идва през март 2014 година, когато при съвместна операция на ФБР и ДАНС 17 души са арестувани в Чикаго и София.